Schervenlab kasteel Ammersoyen geopend

Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan: op 20 juli opende het Schervenlab op kasteel Ammersoyen. Vrijwilligers en archeologen gaan in het lab aan de slag om de vele duizenden scherven die tijdens het uitgraven van de gracht gevonden zijn, aan elkaar te puzzelen. Het Schervenlab is een Archeohotspot, dus bezoekers mogen meekijken.

De slotgracht rond kasteel Ammersoyen is in 1893 gedempt. Toen die tijdens de restauratie tussen 1959 en 1974 weer werd uitgegraven, kwamen er tienduizenden scherven en voorwerpen uit bijna zes eeuwen tevoorschijn. Maar liefst 150 strekkende meter tafels waren nodig om het uit te stallen. Het bleek de grootste archeologische grachtenvondst ooit bij een kasteel in Nederland gedaan!

Puzzelen met scherven

Enkele bijzondere vondsten zijn al tentoongesteld in het kasteel, maar op de zolder staan kratten vol scherven te wachten op nader onderzoek. In het nieuw opgerichte Schervenlab gaan vrijwilligers onder leiding van archeologen aan de slag met het sorteren, determineren en het aan elkaar puzzelen van deze scherven. Als de puzzel compleet is, worden de scherven aan elkaar gelijmd. Alles wordt onderzocht en ingevoerd in een database. Het onderzoek draagt bij aan de kennis over het leven op Ammersoyen en kastelen in het algemeen.

Archeohotspot, de 1e in een kasteel

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de voorbereidingen. Er werd een ontwerp gemaakt voor de inrichting van het lab, samenwerking gezocht met archeologen en er is een enthousiast vrijwilligersteam samengesteld en opgeleid. Ook is het Schervenlab aangesloten bij het landelijke netwerk van de Archeohotspots. Dat zijn plekken waar publiek, vrijwilligers en professionals elkaar ontmoeten en meehelpen met het archeologisch onderzoek in hun regio. Het Schervenlab is de eerste hotspot in een kasteel, best bijzonder dus.

Bezichtiging Schervenlab

Het Schervenlab is tijdens openingstijden van het kasteel te bezichtigen. De vrijwilligers zijn aanwezig in het Schervenlab op woensdag en zondagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur. Op zondag 23 juli is het Schervenlab voor het eerst geopend terwijl de vrijwilligers er aan het werk zijn.

Masterplan

De realisatie van het Schervenlab maakt onderdeel uit van het masterplan voor kasteel Ammersoyen en werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds vanuit de fondsen op naam: Familie Wessel Jansen Fonds en Van Leusen-Harder Fonds.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.