Samen zorgen voor de natuur van morgen

De Nationale Postcode Loterij heeft in samenwerking met de provinciale landschappen juni uitgeroepen tot de Wilde Bloemenmaand.

Een op de drie inheemse plantensoorten staat op dit moment op de Rode Lijst van bedreigde planten, zeventig soorten staan op het punt van verdwijnen. Als er nu niet wordt ingegrepen, dan gaan soorten voorgoed verloren voor Nederland. Plantenzaden kunnen overleven als ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard. Het Levend Archief bouwt aan de verzameling van zaden van al onze inheemse en bedreigde planten.

Nationale Zadencollectie

Door het opslaan van de zaden van bedreigde inheemse planten in een Nationale Zadencollectie maken we een back-up van de natuur. In zaden zijn de genetische eigenschappen van alle plantensoorten opgeslagen. Als de plantensoorten in het wild verloren gaan, zijn de zaden er nog. Maar zo ver mag het eigenlijk niet komen. Daarom zetten we in op het herstellen en beschermen van de soortenrijkdom van de leefgebieden waar deze planten thuishoren. Net als insecten verdwijnen ook wilde planten in een angstaanjagend tempo uit ons land. Nederland telt zo’n 1600 inheemse plantensoorten, waarvan er ruim 500 op de Rode Lijst staan.

Beschermen leefgebieden planten

Het verdwijnen van wilde plantensoorten leidt tot het verlies van veerkrachtige ecosystemen, waar ook de mens onderdeel van is. Bescherming van  leefgebieden voor alle planten die van oorspronkelijk in Nederland voorkomen, is nodig  om een rijke natuur te houden.
Een Nationale Zadencollectie maakt het mogelijk om onze wilde flora nú veilig te stellen voor later. Het belang en de schoonheid van onze inheemse soorten staat daarbij centraal. Met twaalf iconische plantensoorten in de hoofdrol, in elke provincie één, wordt  het voortbestaan van álle inheemse soorten benadrukt.

De provinciale Landschappen werken hard aan  herstel van de leefomgeving van planten . Op verschillende plekken in Nederland worden zaden  verzamelt, schoongemaakt en duurzaam opgeslagen. Het ‘Nationaal Zadencentrum’ is de plek waar verhalen samen komen. Op verschillende plekken in het land worden ‘zaadhofjes’ ingericht, waar de unieke plantensoorten te bewonderen zijn en waar tegelijkertijd gewerkt wordt aan het versterken van plantenpopulaties.
Dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij kan nog meer worden ingezet op het herstellen en beschermen van de natuur van morgen, in heel Nederland.

Deze maand ontdek je de mooiste bloemen tijdens onze speciale excursies en kun je onder andere meedoen aan een quiz om je bloemenkennis te testen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.