Herstel zichtlijnen Heerlijkheid Beek

Heerlijkheid Beek is een waardevol natuurgebied, rijk aan cultuurhistorie. Geldersch Landschap & Kasteelen houdt het gebied duurzaam in stand. In november 2022 zullen drie uitzichten vanaf de hoge stuwwal op de omgeving worden hersteld. Hiervoor zullen bomen worden weggehaald uit zichtlijnen.

Zichtlijnen zorgen voor een uniek en bijna on-Nederlands uitzicht in het stuwwallenlandschap. Ze zijn van oudsher aanwezig in Heerlijkheid Beek. Door het dichtgroeien van de zichtlijnen is de variatie in jonge en oude bomen, licht en donker veranderd. Dit is wel belangrijk voor planten en dieren. Door het weghalen van de bomen komt deze variatie én het unieke uitzicht terug.

Werk in uitvoering

Drie zichtlijnen worden opengemaakt: vanuit het meest zuidelijke punt van het gebied richting het kerkje van Persingen, vanuit Huys te Schengen naar de Ravenberg en naar de Hoge 80 en Millingerwaard. De zichtlijnen zijn met historische kaarten uitgezet. Met behulp van een drone en in het veld zal de exacte lijn worden bepaald.

Zorg voor plant en dier

Er wordt gewerkt volgens de FSC-richtlijnen voor verantwoord bosbeheer. Kwetsbare plekken met bijzondere planten en dieren worden vermeden en ook is er bijzondere aandacht voor het tegengaan van bodemerosie.
Na het omzagen blijven de meeste bomen liggen voor insecten, vogels en als schuilplaats voor kleinere zoogdieren.

Potentieel gevaarlijke bomen naast paden en wegen worden ook weggehaald.

Op www.glk.nl/gebied/heerlijkheid-beek staat onderaan de link naar de beheervisie.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je contact opnemen met senior-beheerder Gerard van Griensven, 026 – 303 82 50 of g.vangriensven@glk.nl.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.