Herdenkingsjaar van start

Elk jaar op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing van slavernij gevierd. Dit jaar markeert die dag de start van een herdenkingsjaar. Het is dan namelijk 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij in het toenmalige Nederlands koninkrijk.

© Rein de Jong
Portret: Margaretha Elisabeth Sophia van Stepraedt en onbekende bediende

Schaduwzijde van de geschiedenis

Ook GLK wil een bijdrage leveren aan het vergroten van kennis over ons koloniale verleden en het vergroten van verbinding in de samenleving.

Want niet alleen grachtenhuizen, ook buitenplaatsen, landhuizen en kastelen konden worden gebouwd of verfraaid mede dankzij de in de koloniën vergaarde inkomsten. Ook op de huizen en kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn sporen te vinden van de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden, zoals op Zypendaal, Rosendael en Cannenburch.

Sporen onderzoeken en verhalen vertellen

GLK wil het complete verhaal onze erfgoederen, dus ook de manier waarop die tot stand zijn gekomen. Dit vormt een onderdeel van onze geschiedenis waar nu met een andere blik tegen aan wordt gekeken. GLK probeert deze verhalen op een toegankelijke manier steeds meer te integreren in de museale presentaties en communicatiemiddelen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig en daarom hopen we dat onderzoekers en andere belanghebbenden belangstelling tonen voor de relatie tussen Gelderse kastelen en landhuizen en de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. 

Lees hier enkele verhalen die al onderzocht zijn

Keti Koti Gelderland

Op de website van Comité 30 juni – 1 juli Arnhem vind je meer informatie over Keti Koti en de activiteiten die er in Gelderland worden georganiseerd.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.