Flinke stormschade aan bossen, parken en lanen

In veel van onze natuurgebieden en landgoederen zijn er als gevolg van de storm dit weekend bomen omgewaaid, zware takken of toppen afgebroken of erfscheidingen en hekwerk vernield. Het gaat hierbij om veel beuken, soms eeuwenoud, maar ook om eiken, berken en naaldbomen. Ook aan de gebouwen is her en der schade.  

In het algemeen geldt dat de schade aan omgewaaide bomen beperkt is tot incidentele bomen. Er zijn geen grote boomvlaktes omgewaaid. Op onze landgoederen zijn door de storm grote bomen geveld op o.a. Biljoen, Rosendael, Warnsborn, Mariendaal en Staverden. Ook in natuurgebied de Loenermark is de schade aanzienlijk. Daar is volgens een eerste inschatting 500 m3 omgewaaid, voornamelijk oude grove den maar ook behoorlijk wat gezonde eiken.

Voor onze boerderijen, huizen, kastelen en andere monumenten is de meeste schade beperkt gebleven tot dakpannen, zinken goten, nokvorsten, ramen en weggewaaid riet. Er zijn geen bomen omgevallen op de  gebouwen,  wel wel veel takken waardoor enkele schuren en een plantenkas plat liggen.

Inmiddels zijn de opruimings- en herstelwerkzaamheden in volle gang. Het zal echter nog enkele weken duren totdat alles weer is opgeruimd.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.