Dode jonge rode wouw

© J. Schwiebbe

Afgelopen jaar is een jong van de zeldzame rode wouw dood aangetroffen op het nest. De rode wouw is een beschermde vogelsoort, een roofvogel uit de familie van de havikachtigen, waarvan er jaarlijks maar ca. 20 broeden in Nederland.

Vorig jaar broedden twee paren in de natuurgebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) op de Veluwe. Deze zijn voor onderzoek geringd en van een zendertje voorzien door leden van de landelijke projectgroep rode wouwen. Twee weken na het ringen vloog het jong op de Noord-Veluwe uit. Het jong op de Zuid-Veluwe is helaas dood op het nest aangetroffen. Deze dood zette aan tot nadenken omdat het niet eerder is voorgekomen dat een jong dood op het nest is aangetroffen anders dan dat het door een natuurlijke vijand is gedood.

Druk van natuurfotografie en -film

Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat weliswaar niet onomstotelijk is bewezen dat de vogel stierf als gevolg van menselijke verstoringen, maar dat de fotografendruk op de nestomgeving zo extreem hoog was dat het wel zeer waarschijnlijk is.

Boswachter Clara Wilken verbaast dit niet: “Tijdens het ringen van de vogel zagen de leden van de projectgroep een fotograaf in een tentje op minder dan 30 meter van het nest en bij verdere inspectie bleek er illegaal een vaste hut te zijn gebouwd waarvan meerdere fotografen en filmers gebruik maakten. Ook heeft er een drone boven het nest gevlogen. Rode wouwen zijn uiterst gevoelig voor verstoring en niets ontgaat ze. Ze zien hun aas op tientallen meters afstand, dus zien zeker ook alle mensen in de nabijheid van het nest. Wanneer de vogels te vaak worden gestoord, staken ze hun activiteiten zoals het voeren van het jong. Met als gevolg dat het jong verhongert. Natuurlijk hebben we geprobeerd om zo veel als mogelijk ons toezicht op deze locatie op te voeren. Maar dat kan niet dag (en nacht) met de beperkte BOA-capaciteit die we hebben voor de natuurgebieden. Aan de andere kant zou je juist van de natuurliefhebbers verwachten dat zij de gevolgen van verstoring kennen.”

Respecteer de natuur!

Clara Wilken: “Daarom doen we nu deze oproep. Om mogelijke herhaling dit jaar te voorkomen en natuurfotografen en -filmers bewust te maken van wat ze kunnen veroorzaken. Iedereen is welkom in onze gebieden om te genieten van de natuur en mooie foto’s te maken. Maar stel jezelf de vraag met welk doel je een foto of filmopname maakt en wat voor effect je (herhaaldelijke) bezoek heeft op de natuur. Voel je te gast in de natuur, blijf op paden en wegen, respecteer de bijzondere waarneming en laat de natuur verder met rust.”

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.