Pyjama’s in de bossen

© Jeroen van Wijk
Moederzwijn met jonge biggen.

Wie nu naar buiten gaat, zal het aan alles merken: het is voorjaar! Vogels zingen luidkeels, vroege voorjaarsbloemen staan volop in bloei, citroenvlinders fladderen rond en grote zoogdieren laten zich weer vaker zien. Dat laatste geldt ook voor wilde zwijnen. Na de donkere wintermaanden komen ze langzaam de bossen uit om voedsel te zoeken. Ze hebben nu immers ook pasgeboren biggetjes om te voeden! 

Gestreepte vacht 

De paartijd van wilde zwijnen loopt ongeveer van november tot in januari. Enkele maanden later, vaak in maart of april, maken de vrouwtjes een kraamkamer waarin hun biggetjes worden geboren. Gemiddeld krijgt een vrouwtje 7 biggen. Na een herfst met veel eikels en beukennootjes en een zachte winter kunnen het er zelfs nog meer zijn! De biggetjes, die ook wel frislingen worden genoemd, worden volledig kaal geboren. Na een week hebben ze hun typische, gestreepte vacht: net een pyjama! Niet veel later zetten ze hun eerste stapjes buiten de kraamkamer en volgen ze hun moeder terwijl zij voedsel zoekt. Na drie weken kunnen de biggetjes zelf de grond omwoelen, maar blijven ze nog ook nog zo’n twee maanden bij hun moeder drinken. Daarbij heeft ieder biggetje een eigen tepel. 

Druktemakers

De biggetjes zijn echte druktemakers! Ze proberen hun eigen voedsel te vinden, stoeien met elkaar en proberen veelvuldig bij hun moeder te drinken. Er moet echter ook gerust worden. Ze stapelen zich dan op een beschutte plek op elkaar. Zo houden ze elkaar warm! Ondertussen houdt hun moeder de omgeving voortdurend in de gaten. De kleintjes zijn namelijk een geliefde prooi van vossen en wolven en zelfs mannelijke zwijnen kunnen voor gevaar zorgen. Bij dreiging knort de moeder luid, waarna de biggetjes haar in een drafje volgen. 

Zelf biggetjes zien 

Het is altijd een genot om een zwijnenfamilie te observeren! April en mei zijn hiervoor de uitgelezen maanden. De biggetjes zijn dan nog klein, maar worden ook steeds avontuurlijker. De kans om ze te zien wordt daardoor steeds groter. Wilde zwijnen zijn in veel Veluwse bosgebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen te vinden. Ga in de avonduren op zoek en speur bosranden en open plekken af met een verrekijker!

Kraamkamer van moeder natuur

Houd er wel rekening mee dat het broedseizoen is. Dieren paren, baren, broeden en zogen. Daarmee zijn ze in dit seizoen zijn ze extra kwetsbaar én ze hebben al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen. En ook de nieuwe, groeiende planten hebben rust en ruimte nodig.

Daarom hou honden aan de lijn, blijf op de paden en laat geen afval achter.

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft. 

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.