Let op de kleintjes!

© Jeroen van Wijk
Jonge kievit van slechts enkele dagen oud. Vanaf het moment dat kieviten uit het ei kruipen, moeten ze zelf hun eten kunnen zoeken.

De zon schijnt, bloemen bloeien, insecten zoemen en vogels zingen. Het is volop voorjaar! Het is misschien wel de mooiste tijd van het jaar in de natuur en daar genieten wij met zijn allen van. Maar de natuur is in deze periode ook extra kwetsbaar. Let daarom goed op de kleintjes!

Nestvlieders

Op het Gelderse platteland zul je ze ongetwijfeld weleens tegenkomen: kieviten. Deze typische weidevogels zijn makkelijk te herkennen aan hun zwart-witte borst en ondervleugels, opvallende kuif en groenpaars glanzende rug en bovenvleugels. Vanaf begin maart maken de volwassen vogels acrobatische baltsvluchten en laten ze zich volop horen. De kievit heeft haar naam zelfs aan haar geluid te danken. Half april kunnen de eerste kievitskuikens al uit het ei kruipen. Ze zijn dan nog erg klein en wegen slechts enkele grammen. Toch moeten ze direct hun eigen voedsel kunnen zoeken! Daarmee zijn jonge kieviten echte ‘nestvlieders’. Deze strategie is echter niet zonder risico’s.

Rust is van levensbelang

Hoewel de populatie van kieviten in Nederland tot de jaren negentig stabiel was, neemt de soort – net als andere weidevogels – de laatste twintig jaar rap in aantal af. Een belangrijke reden is de lage overleving van kuikens. Leefgebieden met voldoende voedsel en schuilmogelijkheden zijn door de intensivering van de landbouw steeds schaarser geworden, waardoor kuikens verhongeren of worden opgegeten door predatoren. Daarnaast worden de geschikte leefgebieden vaak druk bezocht door mensen, waardoor onder andere kieviten niet overgaan tot broeden.

Om kieviten, maar ook tal van andere diersoorten, hun broodnodige rust te bieden, is het van belang dat wij ons met zijn allen aan de toegangsregels houden die in de natuurgebieden gelden. Blijf op de paden en houd je hond aangelijnd! Sommige gebieden worden tijdens het broedseizoen afgesloten voor mensen. Genieten van de natuur kan dan nog steeds, maar op grotere afstand.
Als iedereen zich aan de regels houdt, groeit er hopelijk weer een nieuwe generatie succesvol op in de kraamkamer van Moeder Natuur.

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.