Egels in de problemen 

Een jonge egel zoekt overdag naar voedsel. © Jeroen van Wijk
Een jonge egel zoekt overdag naar voedsel.

Na een lange nazomer is de herfst eindelijk aangebroken. Het regent de laatste weken meer, paddenstoelen komen massaal tevoorschijn, blad aan de bomen begint te verkleuren en langzaam maar zeker dalen de temperaturen. De laatste weken kom ik ook veel egels tegen, zelfs overdag. In deze tijd van het jaar zoeken ze volop naar voedsel als voorbereiding op hun winterslaap.  

Voedseltekort

Egels hebben een gevarieerd dieet. Met hun goede reukvermogen en gehoor zoeken ze ’s nachts naar onder andere kevers, rupsen, regenwormen, oorwurmen, slakken en spinnen. Voedsel genoeg, zou je denken. Door de droge zomers van de afgelopen jaren zaten deze diertjes echter diep onder de grond. Daar konden egels niet bij. Gevolg: een voedseltekort. Om dit tekort aan te vullen, gaan ze soms zelfs overdag op pad. Vooral jonge egels hebben het moeilijk. Vele bereiken nog niet eens de helft van het lichaamsgewicht dat nodig is voor de lange winterslaap. Daarnaast zijn de verzwakte egels vatbaar voor ziekten en teken. In combinatie met sterfte door aanrijdingen en verlies van geschikt leefgebied door verstening van tuinen leidt dit tot een krimpende egelpopulatie.  

Hoe kun je de egels helpen 

Egels zijn typische bewoners van woonwijken en parken. In grote bosgebieden komen ze, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, nauwelijks voor. Door je tuin egelvriendelijk in te richten kunnen de dieren enorm worden geholpen. Groene tuinen met struiken, heggen en ‘rommelhoekjes’ zijn belangrijk voor egels. Bovendien zal dit de algehele biodiversiteit van je tuin verhogen. Probeer je tuin dus niet volledig te betegelen! Verder doe je er goed aan om hoopjes blad en takken te laten liggen, zeker in de herfst. Hier kunnen egelfamilies in slapen. Ook kun je een egelhuis plaatsen, zodat de dieren verzekerd zijn van een veilige slaapplek. Mocht je een egel willen bijvoeren, doe dit dan met kattenbrokjes en een schaaltje water. Voer geen melk, daar kunnen egels niet tegen. Tot slot moeten egels je tuin natuurlijk kunnen bereiken, dus zorg voor kleine openingen in hekwerk of schuttingen. Dan scharrelen er volgend voorjaar misschien wel kleine egeltjes door je tuin!  

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf en ecoloog met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft. 

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.