Blikvangers in de Gelderse natuur

Inmiddels is het oktober en is de herfst echt begonnen. Er zit meer vocht in de lucht en ’s avonds koelt het snel af. Dit resulteert vaker dan in andere seizoenen in landschappen die in nevel zijn gehuld. In de weidse landschappen vormen de contouren van markante vliegdennen onder deze omstandigheden fraaie blikvangers.

© Jeroen van Wijk

Vliegende dennen

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, is een vliegden geen andere boomsoort dan een ‘gewone’ grove den die we in veel Gelderse bossen zien staan, vooral op de Veluwe. Vliegdennen zijn vernoemd naar de manier waarop het dennenzaad zich heeft verspreid: vliegend in de wind. Met een speciaal vleugeltje is het zaad hier ook uitermate geschikt voor. Vooral in open gebieden, zoals stuifzanden en heidevelden, kunnen de zaden ver worden verspreid. Doordat in deze gebieden ook weinig andere bomen staan, kunnen jonge boompjes vervolgens zonder ‘concurrentie’ om ruimte en licht opgroeien. Hierdoor groeien de dennen, in plaats van recht omhoog, in de typische vliegdennen-vorm.

Nu op hun mooist

Zoals veel naaldbomen, is ook de vliegden het hele jaar door groen. Toch is het echt een aanrader om juist in het najaar aandacht aan de grillig gevormde bomen te besteden. Met name tijdens zonsopkomst en bij windstil, helder weer kunnen door de combinatie van mist en zonlicht bijna magische sferen ontstaan. Niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar ook prachtig om te fotograferen! Het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) beheert verschillende stuifzand- en heidegebieden waar vliegdennen te vinden zijn. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de GLK- gebieden de Dellen, Bergharen, Hagen/Breukinkheide, de Haere, Loenermark of het Wekeromse Zand.

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.