Westerheide

Ten noorden van Arnhem ligt een rustig heidegebied omringd door bos. Een kudde Veluwse heideschapen zorgt hier voor de begrazing. Er loopt een wandelpad dwars over de heide.

Locatie

Harderwijkerweg
6816 Arnhem

Regio Veluwe - Gemeente Arnhem
Verworven 1932 - Oppervlakte 83 ha

Voorzieningen

Wandelen

In het gebied is een gemarkeerde wandelroute van 2,5 kilometer uitgezet. Vanaf de vlakke heide wandelt u zo de heuvelachtige bossen van landgoed Warnsborn en Vijverberg in.

Dieren en planten

Het bos heeft een grote variatie aan boomsoorten. Hier groeien eiken, berken, grove dennen en krentenboompjes. Dood hout wordt niet verwijderd zodat mossen, korstmossen, paddenstoelen, insecten en vogels er van kunnen profiteren.

Op Westerheide komt de hazelworm voor. Die lijkt op een slang, maar het is een hagedis zonder pootjes. Ook bijzonder op Westerheide is de raaf. In deze omgeving worden regelmatig reeën gesignaleerd, vooral in de ochtend- en avonduren. Let ook op de zogenaamde dassenputjes: mestputjes waarin dassen hun uitwerpselen deponeren.
 
Planten
Op de heide en schrale graslanden kunt u bijzondere plantensoorten aantreffen, zoals jeneverbes, grondster, klein warkruid, stekelbrem, grote wolfsklauw, grasklokje en geel walstro.

Geschiedenis

Bij Arnhem liggen stuwwallen. Dat zijn verhogingen gevormd door gletsjers of ijstongen. Een landschap met stuwwallen is doorgaans heuvelachtig. Toch is het terrein van Westerheide opvallend vlak.

Dat komt omdat op deze plek een enorme waaiervormige afzetting van zand en grind ligt. Dit is een ‘spoelzandwaaier’ of ‘sandr’. De puinwaaier die hier ligt is de grootste van Nederland en daarom erg waardevol.