Landfort

Langs de Oude IJssel, dicht tegen de Duitse grens bij Anholt, staat het historische huis Landfort. Het wordt omgeven door een fraai parkbos met bijzondere bomen en veel water.

Locatie

Landfortseweg 4
7078 BT Megchelen

Regio Achterhoek - Gemeente Oude IJsselstreek
Verworven 1970 - Oppervlakte 48 ha

Voorzieningen

Landgoed

Het huis staat op de plek van een oud fort. Dat wordt voor het eerst genoemd in 1434. Het huidige huis is gebouwd in het begin van de 19e eeuw. De gebogen vleugels van het huis stammen uit deze tijd. Gelijktijdig werd het omliggende park in landschapsstijl aangelegd. In het romantische park staat een karakteristiek gebouwtje: een duiventoren in Moorse stijl.

Wandelen en fietsen

Het park is zeker een wandeling waard. Vanuit de groene oase van het parkbos heeft u prachtige doorkijkjes naar het relatief open rivierenlandschap in de omgeving. Het terrein is licht glooiend, mooi om te fietsen.

Actueel

De historische buitenplaats Landfort wordt begrensd door de Oude IJssel, die daar ook de grens met Duitsland vormt. De geschiedenis gaat terug naar 1434, maar daarvan zijn uitsluitend in de kelder nog tastbare sporen te vinden. Dankzij J.D. Zocher junior kreeg het park vorm. De huidige eigenaar van het kasteelterrein, de stichting Erfgoed Landfort, heeft vanaf 2017 hard gewerkt om het landhuis te restaureren en in stijl in te richten, waardoor dit nu een voorbeeld voor een negentiende -eeuws landgoedensemble is. Zelfs het verwoeste koetshuis is weer herbouwd en de aanpalende moestuin inclusief fruitmuur, plantenkassen en boomgaard opnieuw aangelegd. In samenwerking met GLK zijn voor een deel ook al de andere parkonderdelen aangepakt, waaronder aanplant van veel verschillende soorten stinzenplanten. Lees meer op de website van Huis Landfort

Planten

De historische buitenplaats met huis, tuinen en park vormt één geheel. Het park is in 1823 aangelegd door J.D. Zocher jr. Er staan bijzondere boomsoorten.

Het parkbos is aangelegd in Engelse stijl; landschappelijk en romantisch, met slingerpaden, boompartijen en slingerende waterpartijen. Er zijn exotische boomsoorten geplant. Een deel daarvan is nog steeds aanwezig zoals moerascipres, tulpenboom, vederbeuk, rode beuk, ginkgo, weymouthden, dwergcipres en catalpa.

Zeldzame soort
In de struiklaag komen mispel en taxus voor, een van de weinige inheemse naaldboomsoorten. In de oude bosgedeelten staat veel essenhout. In de kruidlaag vinden we maagdenpalm, groot springzaad, bosandoorn en hop. In de gracht rond het huis groeit waterviolier en pijlkruid. Ook het zeldzame lidsteng komt hier voor, een plant die groeit in zeer helder water.

Dieren

Het parkbos is een toevluchtsoord voor veel vogelsoorten. In de waterpartijen komen veel amfibieën en insectensoorten voor.

Zo kunnen de weidebeekjuffer en veel andere libellensoorten regelmatig bij het water worden gezien. In de gracht en de vijver leven kikkers en de ijsvogel jaagt er op kleine visjes. In de hoge bomen en het dichte struikgewas eronder zijn vogelsoorten als de wielewaal en de nachtegaal gezien.

Gebruik en beheer

De landbouwgrond op het landgoed wordt door een ecologisch werkende boer gepacht. Het bos wordt als parkbos beheerd. De mengeling van inheemse en uitheemse beplanting maakt deel uit van de geschiedenis van het gebied en wordt daarom in stand gehouden.

Geschiedenis

Landfort heeft een lange reeks bezitters gehad en het is vaak verwoest in oorlogen. Het huis dat er nu staat is uit 1827. Het heeft een aantal bijzonderheden die na de restauratie weer zijn te bewonderen.

Zo heeft het huis een inpandige oranjerie voor het overwinteren van planten. In de oranjerie was heteluchtverwarming aangebracht. Dit is mogelijk één van de eerste verwarmingen van deze soort in ons land.

Gerestaureerd
Het huis is van architect Übbing, die ook het opvallende duiventorentje heeft ontworpen. Het torentje is van 1825. Aan de oostzijde van het huis ligt een gietijzeren brug, in 1872 gemaakt in Isselburg, net over de grens in Duitsland. Aan het eind van de 20e eeuw is het huis grondig gerestaureerd.

Excursies

Geen evenementen gevonden.