Laakse Bos en Moringerwaarden

Moringerwaarden plas weerspiegeling
Hattem bever
Beerninkhoek Masterveld Muggenhoek meidoorn

Ontdek Laakse Bos en Moringerwaarden

Het Laakse Bos bestaat uit voormalige populierenbossen die worden omgevormd tot eiken-essenbos. Verder elzenhakhout, meidoornhagen, grasland en moeras. De Moringerwaarden zijn een natuurontwikkelingsgebied met plassen, wilgenmoeras en grasland.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Het Laakse Bos is een van de weinige bossen in de omgeving en is daarom van belang voor de flora en fauna in dit gebied. Het hele gebied is natuurontwikkelingsgebied.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Moringerwaarden plas weerspiegeling

Bos in het rivierengebied

Omdat het Laakse Bos een van de weinige bossen in de omgeving is, is het belangrijk voor de flora en fauna in het gebied.

Boeijink Huppel meidoorn

Waterviolier en meidoornhagen

Er zijn uitgegroeide meidoornhagen en in het elzenbroekbos groeit kale jonker. In het moeras komt in de weelderige begroeiing waterviolier voor. De natuurwaarden in de Moringerwaarden moeten zich nog ontwikkelen.

Zwarte Kolk buizerd

Bosrietzanger en tuinfluiter

In het Laakse Bos komen bosrietzangers en tuinfluiters voor en ook de buizerd en sperwer worden regelmatig gesignaleerd.

Bevers in de Moringerwaarden

Locatie & voorzieningen

Locatie

Noord-Zuid
6629 KG Appeltern

Regio Rivierengebied – Gemeente Wijchen

Laakse Bos en Moringerwaarden kaart

Geschiedenis

Het Laakse Bos is een oude bosgroeiplaats. Op de oudste gevonden kaart uit 1820 is het al bos. In de loop van bijna twee eeuwen zijn de grenzen van het bos wel af en toe gewijzigd. Tot 1948 bestond het Laakse Bos voornamelijk uit dicht eikenbos.

Omdat het destijds bezit was van een Duitse familie is het na de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd. Alle eiken zijn toen geveld en verkocht. Er werden populieren voor teruggeplant. De oude Maasdijk maakt ter hoogte van het Laakse Bos een rare bocht. Hier lag buitendijks vroeger een kolk. Deze is gedempt om de bocht uit de dijk te halen. De dijk heeft hier nu een verbreding.

De Moringerwaarden waren de uiterwaarden tussen Appeltern en Blauwe Sluis in de tijd dat de Maas hier nog sterk meanderde. In de jaren dertig van de 20e eeuw werd de Maas rechtgetrokken en liep vanaf dat jaar strak tussen Appeltern, Meegen en Maasbommel door. Het grootste deel van de Moringerwaarden, de oude Maasarm en de uiterwaarden in de voormalige binnenbocht werden door zandwinning omgevormd tot het watersportgebied de Gouden Ham. Het door Geldersch Landschap beheerde stukje Moringerwaarden is het enige dat nog over is van het oorspronkelijke gebied. In het kader van een natuurontwikkelingsproject is er klei afgegraven, waardoor een gevarieerd geheel is ontstaan.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.