Laakbos

Laakbos reiger
Laakbos landschap
Laakbos wandelpad

Ontdek Laakbos

Bosgebied met kolken, tichelgaten en kaden gelegen tussen de uiterwaarden van de Waal en de bebouwde kom van Druten.

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Langs de uiterwaarden in dit gebied liggen kolken: diepe waterplassen die ontstaan bij een dijkdoorbraak. Tijdens de strenge winter van 1783-1784 was de Waal volledig bevroren. Met de komst van smeltwater uit de Alpen en Duitsland in februari 1784 braken veel dijken langs de Waal door, ook bij Druten. Zo ontstonden de kolken in het Laakbos.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Dijkhuizen groene kikker

Vele kikkersoorten

In het Laakbos komen ransuilen, buizerds en vele kikkers en padden voor. In 1987 werd in het Laakbos de enige populatie in Nederland ontdekt van een bijzondere keversoort, de Helophorus croaticus. Zoals de naam al aangeeft komt deze soort doorgaans meer in Midden-Europa, in Oostenrijk, Kroatiƫ en Zuid-Duitsland voor.

Laakbos tichelgat

Hardhoutooibos

Vanaf de kaden is het gebied goed te bezichtigen. Onder de oorspronkelijke populierenaanplant is een gevarieerde ondergroei ontstaan van wilgen, essen en eiken. Dit betekent dat het gebied zich aan het ontwikkelen is naar een hardhoutooibos, dat hier van nature thuishoort.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Heersweg
6651 BS Druten

Regio Rivierengebied – Gemeente Druten
Verworven 2003 – Oppervlakte 26 ha

In het Laakbos ligt een pad dat toegankelijk is voor rolstoel, scootmobiel en rollator.

Laakbos kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Horeca

Geschiedenis

In deze streek werden de dijken omstreeks de 14e eeuw gesloten, maar er kwamen regelmatig dijkdoorbraken voor. Een aantal kolken in en rond het Laakbos dateert van het rampjaar 1784.

Na een dijkdoorbraak werd de dijk om de ontstane kolken gelegd omdat deze vaak te diep waren om te dempen. Doordat de ondergrond van de dijken bestaat uit zandbanen afgewisseld met kleibanen is het gebied erg gevoelig voor kwel die onder de dijken doorkomt en de stabiliteit ervan ondermijnt. Door het aanbrengen van kaden aan de binnendijkrand kon het kwelwater worden vastgehouden. Het vastgehouden water vormde een tegendruk wat de stabiliteit van de dijk beter waarborgde. Deze kaden dateren van rond 1800.

Rond 1800 is in de buurt een steenfabriek gebouwd. Daarvoor werd een spoordijk dwars door het gebied aangelegd. De na het ontkleien ontstane putten (tichelgaten) werden ingeplant met elzen en populieren. De elzen werden gehakt als brandhout voor de steenovens. De stammen van de populieren werden aan een klompenmaker verkocht en de takken gingen de oven in. Deze vorm van bosbeheer is tot in de jaren zestig van de vorige eeuw gehanteerd. In dezelfde tijd zijn ook enkele verbindingskaden tussen de spoordijk en de kwelkaden aangelegd, ten behoeve van recreanten afkomstig van de ernaast gelegen Waalborg, een instelling voor lichamelijk gehandicapten.

In 2003 heeft de Stichting Waalborg het Laakbos om niet in erfpacht aan Geldersch Landschap overgedragen, onder de voorwaarde dat er een pad zou worden aangelegd dat geschikt is voor rolstoelgebruikers.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.