Huis Scherpenzeel

In het centrum van het dorp Scherpenzeel ligt een landhuis met bijbehorende poortwoning en koetshuis in een landschapspark. Het oorspronkelijk versterkte huis stamt uit de middeleeuwen en heeft een rijke geschiedenis. Huis en park liggen in het Gelderse Scherpenzeel op de grens met de provincie Utrecht. In het park kunt u een mooie wandeling maken.

Locatie

Burgemeester Royaardslaan 1
3925 GG Scherpenzeel

Regio Veluwe - Gemeente Scherpenzeel
Verworven 2005 - Oppervlakte 7 ha

Voorzieningen

Wandelen

De ingang van het park ligt midden in het dorp Scherpenzeel. Het omliggende landgoed is particulier eigendom. Daar kunt u ook een mooie wandeling of fietstocht maken.
In het buitengebied liggen diverse klompenpaden. Het Broekerpad gaat door park Scherpenzeel.

Meer informatie op www.landgoedscherpenzeel.nl.

Park renovatie

In 2019/2020 heeft het park een flinke opknapbeurt ondergaan. Sommige plekken zijn daarom nu nog wat kaal. De komende jaren zal de jonge beplanting moeten ontwikkelen en groeien.

Huis Scherpenzeel

Het witgepleisterde huis bestaat uit twee beuken met elk een zadeldak en trapgevel. Dit geeft het huis een symmetrisch karakter. Het geheel is omgeven door een gracht en voorzien van een toegangsbrug. In de achtergevel bevindt zich een ingebouwde toren die in eerste instantie los stond van het landhuis of de hofstede. In geval van nood vluchtten de bewoners van de hofstede naar deze woontoren.

Landheren

Scherpenzeel, gelegen op de grens van Gelre en het Sticht, was strategisch gezien een belangrijk punt. In de 14e eeuw stond er op dezelfde plek al een versterkt huis.

Landheren van Scherpenzeel

Tussen de Hertog van Gelre en de Bisschop van Utrecht waren in die tijd regelmatig strubbelingen. Scherpenzeel was door de eeuwen heen nu weer Utrechts, dan weer Gelders bezit. Vanaf de 13e of 14e eeuw was Scherpenzeel eigendom van de familie Van Scherpenzeel. Na 1636 waren respectievelijk de families Westerholt, Van Naamen en Royaards eigenaar.

Die laatste familie heeft het huis, koetshuis, poorthuis en park in 1975 overgedragen aan de gemeente Scherpenzeel en vanaf begin jaren 80 heeft het dienst gedaan als gemeentehuis. Het omringende landgoed Scherpenzeel bleef in particulier bezit.
Bij een ingrijpende restauratie besloot men om het neogotische karakter van het huis te behouden en niet terug te grijpen op oudere bouwperioden.

In 2005 heeft de gemeente het Rijksmonument huis Scherpenzeel met bijbehorend park, poortgebouw en koetshuis overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Park

In 1856 heeft architect Van Lunteren het landschapspark ontworpen, compleet met koetshuis, oranjerie, moestuin, tuinmanswoning, ijskelder en theekoepel aan de Lunterse Beek. Naast deze tastbare elementen biedt het park verschillende ‘vergezichten’. Voor de aanleg van het landschapspark moest de doorgaande weg wijken. Tegelijkertijd heeft het huis de functie buitenplaats gekregen. Sinds de aanleg van het park hebben meerdere bekende tuin- en landschapsarchitecten het park vernieuwd.

Tips voor eigen tuin

Activiteiten

Geen evenementen gevonden.

Bezoeken

De gebouwen zijn verhuurd. In Huis Scherpenzeel zijn diverse mogelijkheden voor huwelijken, particulieren en zakelijke ontvangsten en workshops. Huis en Koetshuis zijn van binnen te bezichtigen tijdens Open Monumentendag in Scherpenzeel.