Huis Aerdt

Historisch huis met een gracht in Herwen. Op het voorplein staat een imposante plataan. Het huis kan deels particulier bewoond worden en staat te huur.

Locatie

Molenhoek 2
6914 KM Herwen

Regio Achterhoek - Gemeente Zevenaar
Verworven 1961 - Oppervlakte 0,4 ha

Voorzieningen

Historisch huis

Huis Aerdt is gebouwd in 1657. Het is de opvolger van het middeleeuwse slot Ter Cluse. Dat stond ongeveer op dezelfde plek. Het huis heeft een hoog schilddak. Dat geeft het eerder een Duits dan een Nederlands uiterlijk. Sinds de bouw is er weinig aan veranderd. Het interieur is niet meer origineel. Dat komt uit de 18e en 19e eeuw.

Wandelen en fietsen

Huis Aerdt ligt in het grensoverschrijdende natuurgebied De Gelderse Poort. Dit is een interessant gebied voor wandelingen of fietstochten.

Overal in dit oude rivierlandschap is de invloed van de Rijn nog te zien. Er liggen oude rivierbeddingen, geulen en zandruggen. Het gebied is rijk aan geschiedenis en de natuurwaarde is hoog. Er lopen verschillende wandel- en fietsroutes. U kunt ook georganiseerd op pad. De Toeristische Werkgroep Rijnwaarden organiseert excursies in De Gelderse Poort.

Rijnlandschap

Huis Aerdt ligt tussen twee oude rivierarmen, de Oude Waal en de Oude Rijn. Dit gebied vlak bij de Duitse grens is het begin van de Nederlandse rivierdelta. Voordat de loop van de Rijn werd vastgelegd in het Bijlandsch Kanaal had de rivier hier vrij spel. Overal in het landschap is de invloed van de machtige rivier nog te zien.

Oude bomen

Van de grote plataan op het voorplein wordt beweerd dat hij net zo oud is als het huis zelf. Platanen kunnen 300 tot 500 jaar oud worden. Rondom het huis staan verder veel oude knotwilgen.

Wist u dat?

Huis Aerdt speelde een belangrijke rol bij het ‘temmen’ van de rivier...

Godefridus baron van Hugenpoth tot Aerdt woonde aan het eind van de 18e eeuw in Huis Aerdt. Deze ex-militair speelde als waterbouwkundige een belangrijke rol bij het bedijken van het gebied en bij het graven van het Bijlandsch Kanaal. Door dat kanaal stroomt de Rijn Nederland binnen.