Hoog Erf

Hoog Erf bestaat uit weilanden, akkers, loofbosjes en singels. Een mooi punt is ‘de ster’. Hier komen zes lanen van het landgoed bij elkaar. Een heerlijk wandelgebied vlakbij de stad Arnhem.

Locatie

Bakenbergseweg 277
6816 VP Arnhem

Regio Veluwe - Gemeente Arnhem
Verworven 1932 - Oppervlakte 92 ha

Voorzieningen

Wandelen

In het gebied loopt een mooie wandelroute van 2,5 kilometer. Die gaat over Hoog Erf en door het aangrenzende waterrijke Vijverberg. De hond mag op de paden mee, Hoog Erf is hondenlosloopgebied. Er liggen in de omgeving een aantal andere landgoederen. Ook daar zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet.

Geschiedenis

Hoog Erf is ooit bezit van een klooster geweest. Destijds was het schraal heidegebied. Vanaf de 17e eeuw werden de gebieden ten noorden van Arnhem lommerrijke buitenplaatsen.

Rond 1650 werden de middeleeuwse kloostergoederen aan de noordzijde van Arnhem verkocht aan particulieren. Die zagen hun kans schoon om op de kale heidevelden een buitenplaats te stichten.

Warnsborn

Hoog Erf en Laag Erf kwamen in handen van de Arnhemse burgemeester Everhard Everwijn. Vanaf die tijd werden zij vaak samen als 'Warnsborn' aangeduid. In 1894 werd Hoog Erf weer afgesplitst. Dat heette voortaan weer Hoog Erf, terwijl Laag Erf de naam Warnsborn behield.

Bereikbaarheid

Hoog Erf ligt ten noorden van Arnhem. Het landgoed is makkelijk bereikbaar. Er is een parkeerplaats en er zijn bushaltes in de omgeving. Vlakbij ligt hotel-restaurant Groot Warnsborn.

GLK 90 jaar

Dit jaar maken we een aantal landgoederen extra fleurig. Ook op Hoog Erf zaaien we twee akkerranden in met zaad van zonnebloemen, typische akkerbloemen zoals smalle wikke, ringelwikke en zomerhaver en bijenmengsels zoals gele honingklaver, boekweit, slofhak en windhalm.

Vanaf de zomer staan de randen in bloei en geven ze kleur, geur én geluid aan het landschap. Reken op veel gezoem van hommels, bijen en zweefvliegen. En op getsjirp van krekels en sprinkhanen. Natuurlijk mag u ook een klein veldboeketje voor thuis plukken!

Op het overzichtskaartje op deze pagina vindt u de locatie aangegeven met een bloem.
Locatie: vanaf de Schelmseweg of vanaf het zuiden van landgoed Warnsborn wandelt u Hoog Erf binnen. De akker ligt centraal in het gebiedje en is aan 2 zijdes ingezaaid.

Bekijk hier alle locaties met bloeiende akkerranden.