Hatertse Broek

Hatertse Broek landschap
Hatertse Broek fauna
Hatertse Broek landschap

Ontdek Hatertse Broek

Hoewel het gebied officieel Hatertse Broek heet, is het plaatselijk beter bekend onder de naam Vogelenzang of Vogelzang. De bewoners van de naastgelegen wijk wandelen er graag. Weilandjes worden omzoomd met heggen en het gebied is omgeven door fraaie lanen van oude eiken.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Dit gebied ligt naast een woonwijk en wordt druk bezocht door de inwoners. Ons beheer is gericht op het behoud van de landschappelijke kenmerken en de recreatieve voorzieningen. Struiken vormen een overgangsgebied waar dieren een schuilplek en voedsel kunnen vinden.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Landgoed Staverden das

Dieren

Door de afwisseling van bos, houtwallen en open ruimten heeft de das hier een prima leefomgeving. Via dassentunnels onder de afgerasterde A73 is uitwisseling mogelijk met de dassen in het gebied van de Overasseltse en Hatertse Vennen. In het gebied broeden rond de 50 soorten vogels, waaronder roofvogels als de wespendief. Ook de wielewaal, groene specht en nachtegaal vinden hier hun leefomgeving.

Hatertse Broek landschap

Planten en struiken

Op veel plaatsen in het bos komen klim- en slingerplanten voor als kamperfoelie, hop en klimop. In de bermen van de paden en in het bos komt de bosanemoon voor die in het voorjaar voor een wit tapijtje zorgt. De bospercelen zijn omzoomd door een mantel van struiken als rode kornoelje, kardinaalsmuts en hondsroos, die in het najaar veel bessen opleveren voor de vogels.

Wandelen

Op de Hatertse Broek kunt u heerlijk wandelen. De laan langs de woonwijk is aangewezen als hondenlosloopgebied.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Weezenhof
6536 Nijmegen

Regio Rivierengebied – Gemeente Nijmegen
Verworven 1988 – Oppervlakte 45 ha

Hondenlosloopgebied Hatertse Broek

kaart Hatertse Broek

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Honden losloopplaats

Geschiedenis

Geschiedenis van het landschap

Lang geleden heerste hier, tussen de heuvels van het Rijk van Nijmegen en de rivierduinen van het Land van Maas en Waal, de dynamiek van het vlechtende systeem van een Maastak. Inmiddels is Hatertse Broek een wijkplaats voor de flora en fauna geworden in een drukke omgeving.

In ‘fossiele’ vorm is de verleggende (vlechtende) rivier nog terug te vinden, in een grote variatie in bodemsamenstelling en grondwaterstand. Deze zandige en grindrijke gronden zijn zeer geschikt om op te bouwen en voor gebruik als metselzand. Dit type bodemlandschap in onvergraven toestand komt daarom vrijwel niet meer voor in Nederland.

Tot ongeveer 1900 was hier voornamelijk wilgenmoeras. Vooral na het graven van het Maas-Waalkanaal in 1925-1926 is veel moeras en broekbos ontgonnen tot landbouwgrond. Het huidige Hatertse Broek was echter al medio 19e eeuw een gebied met bos met lanen. Het eikenbos dat we nu aantreffen, is aangeplant tussen 1870 en 1890. De afgelopen decennia gingen de ontwikkelingen snel: rondom het bos verrezen een betonfabriek, woonwijken en een kwekerij en werd de snelweg A73 aangelegd. Het Hatertse Broek ging hierdoor steeds meer als wijkplaats voor de flora en fauna uit de omgeving fungeren.

Spannende Geschiedenis

Beluister hier de Spannende Geschiedenis van Hatertse Broek.

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de geschiedenis van Hatertse Broek.
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.