Nachtzwaluwexcursie

Let op: Dit evenement is geweest.
1 juni 2019

De nachtzwaluw of geitenmelker vliegt vooral in de schemering en in het donker. Zijn zang is een bijzonder, trillend geluid dat hij na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost laat horen. De contactroep van een nachtzwaluw is het gemakkelijkst te ontdekken door goed te luisteren. Het is een zachte maar scherpe roep, die regelmatig herhaald wordt om contact te leggen met soortgenoten. Overdag ligt de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is de soort overdag moeilijk te ontdekken. Met een beetje geluk is hij ’s avonds te horen en/of te zien op het Wekeromse Zand. Een unieke kans, want normaliter is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk.

Tijd: start 21.00 uur. Duur: ca. 2,5 uur.
Deelname: 7,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 2,50 euro p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. De excursie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar (stilte nodig).
Opmerkingen: onze boswachters weten op welke plekken de nachtzwaluwen te vinden zijn. 100% garantie op het horen en zien van deze vogels kunnen we echter niet geven; of ze zich goed laten horen en zien is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het blijft de natuur.
Neem iets mee om op te zitten, omdat we misschien enige tijd moeten wachten om de vogel te horen/waar te nemen. En trek goed schoeisel aan, het terrein kan lastig begaanbaar zijn.
Startlocatie: de parkeerplaats aan de Immenweg, voorbij de voormalige vuilstortplaats ten zuiden van Wekerom.
Routebeschrijving: vanuit Ede na ca. 3 km op de tweede rotonde bij Steakhouse Amadeus afslag links nemen en dan direct weer (schuin) rechtsaf richting Wekerom (= Wekeromse weg). Langs tuincentrum De Driesprong (a/d rechterhand) na 2,5 km linksaf bij ANWB paddenstoel nr. 203337/001 = de Immenweg. Na ca. 50 m. rechtsaf (zie blauw bord “Parkeren”). Je passeert rechts de voormalige vuilstortplaats; links is een raster. Na ruim 1 km is links een parkeerplaats. Let op de gele richtingpijlen. Vanaf Wekerom: na ca. 2,5 km. rechtsaf bij ANWB paddenstoel 203337/001 = de Immenweg. Verder zoals hiervoor. Aan de Wekeromse weg staat aan beide zijden van de weg, voor de afslag naar de Immenweg een aanwijsbord van Geldersch Landschap & Kastelen.
Informatie: Anita Leeuwis, tel. 06-24594294 of Keesjan Kleef, tel. 06-52519146.
Betaling: via Ideal, door te klikken op onderstaande reserveerbutton.

Met korting meewandelen? Word dan nu donateur.

Reserveer hier uw kaartje

 

Locatie

Wekeromse Zand

Meer info