Lezing Historische Kring

Let op: Dit evenement is geweest.
15 maart 2018

Op donderdag 15 maart zal dr. A.G.J. van Doornmalen een lezing verzorgen over de familie Van Herlaer; de vermoedelijke bouwheren van kasteel Ammersoyen. 

Het vinden van de bouwheer van kasteel Ammersoyen was het doel van zijn studie. Aangezien Gerard van Herlaar, zoon van Dirk van Herlaar heer van Ameide, als eerste heer van Ammersoyen in de bronnen te boek staat, stelde hij zich de vraag of hij, of een van zijn directe verwanten, opdrachtgever kon zijn geweest voor de bouw van dit huis. Een kasteel is veel meer dan een militair object een symbool van macht en vermogen van de bouwheer. Dát moest dus onderzocht worden. Vandaar dat de centrale vraag van het onderzoek luidt: hoe hebben de Herlaars hun positie in het Midden-Nederlands rivierengebied verworven en gedurende lange tijd kunnen handhaven, en wat diende als basis van macht?

In deze lezing vertelt Alois van Doornmalen over de uitkomst van het onderzoek. Grofweg komen er in deze boeiende lezing drie punten aan bod :

  • Welke Herlaar liet het kasteel bouwen?
  • Wat was zijn vermogen om dit kasteel, in deze vorm, te laten bouwen?
  • Welke rol speelde de eerst bekende heer van Ammersoyen, Gerard van Herlaar, in de landsheerlijkheid van Holland en Gelre?

Alois van Doornmalen promoveerde op 12 oktober 2017 aan de universiteit van Leiden. De titel van zijn promotieonderzoek: “De Herlaars in het Midden-Nederlandse rivierengebied (ca. 1075-ca. 1400)”.

De lezing wordt georganiseerd door de Historische Kring Bommelerwaard en is een vervolg op eerdere lezingen waarin de spreker de eerste bouwfase van kasteel Ammersoyen besprak.

Datum: donderdag 15 maart

Tijd: 20.00 uur

Entree: gratis

Adres: Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden

Meer informatie: ammersoyen@glk.nl

Locatie

Kasteel Ammersoyen

Meer info