Geschiedenis

Kasteel Hernen is gebouwd aan de voet van een rivierduinencomplex tussen Maas en Waal en vormt eeuwenlang het middelpunt van een hoge en vrije heerlijkheid. Hiertoe behoren onder meer bossen, landerijen, boomgaarden, waterpartijen en een molen.

De eerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ is in 1247. De vroegste versterking verrijst iets ten westen van het huidige kasteel in de vorm van een motte. In 2009 zijn hiervan de restanten aangetroffen.

Het huidige kasteel Hernen is gebouwd rond 1360 in opdracht van Alart van Driel. Hij laat een grote vierkante hoektoren optrekken en een weermuur van zo’n twee en halve meter dik rondom een binnenplaats. Tegen de binnenkant van de dikke weermuur verrijzen in de loop van de 15de en 16de eeuw verschillende woonvleugels, waarvan de laatste rond 1555.
De gangen die tot dan toe open waren, raken daarbij overdekt. In deze vorm en omvang zijn de overdekte middeleeuwse ‘weergangen’ uniek in Nederland.

Het kasteel is de tijd vrijwel ongeschonden doorgekomen en behoort daarmee tot de gaafst bewaarde voorbeelden van een middeleeuws kasteel in ons land. Ook werd het kasteel in latere eeuwen slechts beperkt aan de smaak van de tijd aangepast, omdat de eigenaren vooral in de zuidelijke Nederlanden verbleven. De middeleeuwen zijn daardoor nu nog steeds goed zichtbaar en voelbaar.

De laatste eigenaar schenkt kasteel Hernen met de omringende tuin in 1940 aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Deze schenking is de aanleiding tot de oprichting van de stichting in datzelfde jaar.

Een grondige restauratie volgt tussen 1942 en 1957. Daarna wordt het kasteel deels verhuurd en deels opengesteld voor publiek.

Het kasteel is geregeld te zien in filmopnames. Eind jaren zestig doet het kasteel dienst als film locatie voor de bekende tv-serie Floris.
Meer recent is het kasteel te zien in series als ‘Welkom in de middeleeuwen’ en `Het verhaal van Nederland’.

Bezoek Kasteel Hernen

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.