Willinkbeek

Willinkbeek boerderij
Wilde Kamp en Bergsham bos

Ontdek Willinkbeek

Langs de kronkelige beek ligt een mooi loofbos. De Willinkbeek is deels natuurlijk en deels uitgegraven. Dit is een gebied dat voldoet aan het plaatje van het veelgeroemde Winterswijkse landschap.

Ronny ter Horst hek

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Dit is een voorbeeld van een karakteristiek Winterswijks landschap, met kleine akkers en velden, gescheiden door heggen, houtwallen en muurtjes. De Willinkbeek kronkelt door het landschap, met langs de oevers een mooi loofbos.

Help ons dit natuurgebied te beheren.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Lageweg
Henxel, Ratum

Regio Achterhoek – Gemeente Winterswijk
Verworven 1967 – Oppervlakte 4 ha

Willinkbeek kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Wild kijken
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

De Willinkbeek stroomt vanuit Duitsland naar het westen door de terreinen Willinkbeek en Gossink. De beek is deels natuurlijk en deels uitgegraven. Het onnatuurlijke karakter van delen van de Willinkbeek blijkt onder andere uit de doorsnijding van enkele dekzandruggen.

Door het sterke verhang en de hoge afvoer had de oorspronkelijke beek een sterk meanderend karakter. In de oeverwanden van de Willinkbeek zijn op diverse plaatsen tussen de 50 en 200 miljoen jaar oude afzettingen te zien, uit perioden voorafgaand aan de ijstijden.

In Nederland zijn deze oude afzettingen vrijwel nergens anders op een natuurlijke manier te zien. Dit maakt de Willinkbeek in aardkundig opzicht zeer bijzonder. De Willinkbeek is een van de sterk meanderende beken die, met hun loofbossen langs de oevers, zo bepalend zijn voor het veelgeroemde Winterswijkse landschap. Sommige meanders zijn in het verleden van een bypass voorzien.
Een oude meander van 150 meter lengte is weer op de Willinkbeek aangesloten.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.