Wilde Kamp en Bergsham

Wilde Kamp en Bergsham heide
Wilde Kamp en Bergsham haarmos
Wilde Kamp en Bergsham wild zwijn

Ontdek Wilde Kamp en Bergsham

In de Veluwse bossen bij Garderen liggen Wilde Kamp en Bergsham. Het zijn mooie en natuurhistorisch interessante gebieden. Voor wandelaars en fietsers zijn het ideale gebieden.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Dit gebied met bos en hei wordt al heel lang door de mens gebruikt. De sporen ervan zijn goed zichtbaar, zoals oude grafheuvels en oude omwalde percelen. Bijzonder zijn de clusters van eikenbomen, die allemaal uit één eikel zijn gegroeid. De monumentale eikenclusters worden zo beheerd dat ze heel oud kunnen worden.

Help ons dit natuurgebied te beheren.

Natuur

Wilde Kamp Bergsham edelhert

Planten en dieren

In de vrije wildbaan heb je altijd de kans op een spannende ontmoeting met een dier. Edelherten en wilde zwijnen komen in het gebied voor. Ook andere bosdieren vinden hier een leefomgeving.

Dassen, reeën, vossen en boommarters zijn vaste bewoners van de Wilde Kamp en Bergsham. Wandelend door het bos of over de heide kun je het harde geklop van de groene specht horen en het gezang van de geelgors en de boompieper.

Wilde Kamp Bergsham hazelworm

Mieren en reptielen

Op de Wilde Kamp leeft een bijzondere insectensoort: de butskopmier. Deze soort leeft gewoonlijk in noordelijker en hoger gelegen gebieden. Daardoor is het extra bijzonder dat hij op het Wilde Kamp voorkomt. In beide gebieden komt de levendbarende hagedis voor. In plaats van het leggen van eieren baart zij haar jongen levend. In Bergsham wordt de levendbarende hagedis vergezeld door de zandhagedis en de hazelworm. De hazelworm is een hagedis zonder poten.

Wilde Kamp en Bergsham sombere honingzwam

Paddenstoelen en planten

In het bos groeien veel soorten paddenstoelen. Grote groepen van de witte bundelridderzwammen vallen al van een afstand op. Op de hei van Bergsham staan vliegdennen en enkele jeneverbessen. Ook vind je tussen de heidestruikjes struikbrem, zandzegge en de grassoort pilzegge. In de bossen van Bergsham groeien hulst en dalkruid. Ook de brede wespenorchis groeit hier. In het gebied komen veel soorten mossen en korstmossen voor.

Wilde Kamp en Bergsham bospad

Eropuit

Dit gebied is een geliefde vakantiebestemming. Er liggen campings, hotels en bungalowparken in de buurt. Er zijn veel recreatieve voorzieningen. In de prachtig groene omgeving kan worden gewandeld en gefietst. Er is veel te ontdekken!

Locatie & voorzieningen

Locatie

Hooiweg
3886 PN Garderen

Regio Veluwe – Gemeente Barneveld
Verworven 1938 – Oppervlakte 68 ha

Parkeren: parkeerplaats Staatsbosbeheer, Hogesteeg, 3886 PV Garderen.

Wilde Kamp Bergharen kaart

Voorzieningen

  • Wandelen

Geschiedenis

Oude namen

De Wilde Kamp werd vanaf de vroege middeleeuwen omringd door nederzettingen als Ouwendorp en Garderen. Veel van de plaatsnamen die je in het gebied tegenkomt hebben iets met het bos te maken.

De uitgang ‘lo’ van ‘Ermelo’ verwijst naar ‘bos’. ‘Speuld’ verwijst naar een plek waar hout werd gekloofd. ‘Houtdorp’ was een nederzetting in een houtleverend dorp. ‘Garderen’ kan worden afgeleid van het Middelnederlandse woord gaerde of gheerde, dat tak, twijg of roede betekent. De naam ‘Wilde Kamp’ duidt op een kamp, een omwald landbouwperceel te midden van een bos of hei. Het is ‘wild’ komen te liggen omdat het werd verlaten.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.