Wilbrinkbos

Wilbrinkbos bomen
Wilbrinkbos rode plant
Wilbrinkbos toegangspoort

Ontdek Wilbrinkbos

Vlak boven Voorthuizen ligt het Wilbrinkbos. Een groot bosrijk landgoed met een landhuis, houtwallen, heide, vijvers en vennetjes.

Waarom is dit gebied bijzonder?

Het Wilbrinkbos ligt aan de Hessenweg, een oude handelsroute naar Duitsland. Heden en verleden zijn mooi verweven: nu loopt hier de Apeldoornsestraat, nog steeds een belangrijke verbindingsroute. Het huidige landhuis Zandbergen was vroeger herberg De Roskam. Een beroemde gast was staatsman Constantijn Huygens, die de herberg op weg naar Het Loo regelmatig bezocht.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Wilbrinkbos das

Op het landgoed ligt een bewoonde dassenburcht. In het meertje komt de zeldzame kamsalamander voor en in de oude bosgedeelten leven de boommarter en de groene specht.

Den Eng specht

Dieren

Door de verschillende leefgebieden en de afwisseling in het landschap leven er veel soorten dieren in het gebied. Vogels, insecten, zoogdieren, reptielen en amfibieën komen allemaal op een gebied van een paar vierkante kilometer voor.

Wilbrinkbos klokjesgentiaan

Planten

De natte heide in het noorden is voor planten het meest interessante gebied. De heide wordt open en voedselarm gehouden om zeldzame planten een kans te geven.

De zonnedauw komt hier met twee soorten voor: de kleine en de ronde. Ook zijn hier verschillende soorten veenmos en klokjesgentiaan te vinden. In het bosgedeelte groeit plaatselijk veel dalkruid.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Apeldoornsestraat 30
3781 PN Voorthuizen

Regio Veluwe – Gemeente Barneveld
Verworven 1962 – Oppervlakte 123 ha

Hondenlosloopkaart Wilbrinkbos

Wilbrinkbos kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Honden losloopplaats
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Het Wilbrinkbos heeft door de ligging aan de Hessenweg een rijke geschiedenis. De Hessenweg is een van de oude handelsroutes met Duitsland en stamt uit de 13e eeuw.
De weg werd pas in 1809 verhard met klinkers. Toen was de omgeving al veranderd in een echt landgoed; met akkers, bospercelen, weilanden en houtsingels. Rond 1900 werden er in landschapsstijl een aantal slingerende paden aangelegd. Ook de schilderachtige bosvijver stamt uit die tijd.

Naamgeving

Landgoed Zandbergen, zoals het toen heette, werd rond 1900 aangekocht door mr. G.J. Wilbrink. Hij heeft zich erg ingezet voor het behoud van de natuur en het landschap in de omgeving. Zijn dochter legateerde het landgoed in 1962, met de wens dat het ‘Wilbrinkbos’ zou worden genoemd.

Wist je dat…

… de voormalige herberg op de plek van Huis Zandbergen beroemde gasten heeft gehad?

Herberg De Roskam wordt voor het eerst in 1680 genoemd. Een beroemde gast was staatsman Constantijn Huygens, die de herberg op weg naar Het Loo regelmatig bezocht.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.