Westerheide

Westerheide schaapskooi
Westerheide bomen
Westerheide sloot

Ontdek Westerheide

Ten noorden van Arnhem ligt een rustig heidegebied omringd door bos. Een kudde Veluwse heideschapen zorgt hier voor de begrazing. Er loopt een wandelpad dwars over de heide.

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Het heidegebied wordt omringd door bos: eiken, berken, grove dennen en krentenboompjes. Dood hout wordt niet verwijderd, zodat mossen, korstmossen, paddenstoelen, insecten en vogels ervan kunnen profiteren.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Hagen hazelworm

Hazelworm

Op Westerheide komt de hazelworm voor. Die lijkt op een slang, maar het is een hagedis zonder pootjes. Ook bijzonder op Westerheide is de raaf. In deze omgeving worden regelmatig reeën gesignaleerd, vooral in de ochtend- en avonduren. Let ook op de zogenaamde dassenputjes: mestputjes waarin dassen hun uitwerpselen deponeren.

Hattem walstro

Planten

Op de heide en schrale graslanden kun je bijzondere plantensoorten aantreffen zoals jeneverbes, grondster, klein warkruid, stekelbrem, grote wolfsklauw, grasklokje en geel walstro.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Harderwijkerweg
6816 Arnhem

Regio Veluwe – Gemeente Arnhem
Verworven 1932 – Oppervlakte 83 ha

Hondenlosloopkaart Arnhemse landgoederen

Westerheide kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Fietsen
  • Horeca
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Stuwwallen

Bij Arnhem liggen stuwwallen. Dat zijn verhogingen gevormd door gletsjers of ijstongen. Een landschap met stuwwallen is doorgaans heuvelachtig. Toch is het terrein van Westerheide opvallend vlak.

Spoelzandwaaier

Dat komt omdat op deze plek een enorme waaiervormige afzetting van zand en grind ligt. Dit is een ‘spoelzandwaaier’ of ‘sandr’. De puinwaaier die hier ligt is de grootste van Nederland en daarom erg waardevol.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.