Vijverberg

Floor ten Brink
Vijverberg vijver met bankje
Louise Spaargaren
Floor ten Brink

Ontdek Vijverberg

Een prachtig heuvelachtig landgoed met bronnen en beekjes ten noorden van Arnhem. Het grenst aan alle kanten aan andere landgoederen en natuurgebieden. Een mooi landschap om al wandelend te ontdekken.

Ben Oosting

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

In het gebied ontspringen een aantal beekjes. Het water stroomt opvallend genoeg naar het noorden, en niet naar de rivier in het zuiden. Uiteindelijk verdwijnt het water weer in de bodem.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Landgoed Schouwenburg boommarter

Bijzondere soorten

Vijverberg bestaat vooral uit loofbos. In het noorden ligt een langgerekte heide, een oude schaapsdrift. Er komen veel bijzondere plant- en diersoorten voor, zoals de boommarter.

Hattem walstro

Bijzondere plantsoorten

Op de heide en in schrale graslanden worden bijzondere plantsoorten gevonden, zoals jeneverbes, grondster, klein warkruid, stekelbrem, grote wolfsklauw, grasklokje en geel walstro. Langs de beken in het bos staan oeverzegge, klimopwaterranonkel, waterdrieblad en duizendknoopfonteinkruid.

Vijverberg gele vogel

Marters, vleermuizen, ijsvogels

De oude bossen op het landgoed maken het gebied uitstekend geschikt voor boommarters. Deze dieren hebben een groot leefgebied nodig met voldoende boomholtes om in te wonen. In de holle bomen leven ook vleermuizen. Als u bij de sprengen gaat zitten, ziet u misschien bijzondere vogels zoals de ijsvogel en grote gele kwikstaart.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Harderwijkerweg
6816 Arnhem

Regio Veluwe – Gemeente Arnhem
Verworven 1932 – Oppervlakte 75 ha

Hondenlosloopkaart Arnhemse landgoederen

Ruiterroute Arnhemse landgoederen

Vijverberg kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Horeca
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Archeologische resten

Het gebied was al vroeg bewoond. Er zijn veel archeologische resten gevonden. Er ligt een aantal grafheuvels van ongeveer 4.000 jaar oud in het gebied. De parkachtige bosaanleg is uit de 19e eeuw.

In de 19e eeuw werd de landschapsstijl in Vijverberg toegepast. Er kwamen beuken, slingerende paden, vijvers, watervalletjes en bruggetjes. Ook de naam ‘Vijverberg’ kwam pas in die tijd in zwang.

Stuwwal en puinwaaier

Vijverberg ligt op een stuwwal van de Veluwe. Het is een verhoging die is gevormd door het ijs van de voorlaatste ijstijd. De stuwwal bij Arnhem is 150.000 jaar oud. Opvallend aan deze stuwwal is een groot vlak terrein waar Westerheide en het noordelijk deel van Warnsborn en Vijverberg liggen. Dit vlakke gebied is ontstaan door de afzetting van een enorme puinwaaier, een zogenaamde ‘sandr’. Daardoor is het landschap hier niet heuvelachtig, maar juist plat. Deze puinwaaier is de grootste van Nederland en daarom erg waardevol.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.