Valburg

Valburg gras en bomen
Valburg sloot met boom
Valburg sloot

Ontdek Valberg

Dit ‘groene lint’ is in het najaar van 2010 door Prorail, in samenwerking met de gemeente Overbetuwe en Geldersch Landschap & Kasteelen opnieuw ingericht. De naam Zwarteweg, zoals het gebied ter plekke bekend staat, verwijst naar de zwarte steentjes (sintels, uitgebrande steenkool) die vroeger de weg bedekten die naar de voormalige boerderijen voerde.

Natuur

Boeijink Huppel sleedoorn

Groencompensatie

Het nieuwe bos in Valburg is een zogeheten compensatiebos. Het compenseert de gekapte bomen voor de Betuweroute. In het bos staat een variatie van zwarte els, haagbeuk, es, zoete kers, sleedoorn en kornoelje. Daarnaast zijn iepen aangeplant op de boomweide en walnoten bij de voormalige boerderij van de familie Hol.

In het gebied

Boerderijen

Rondom de huidige picknickplaats bevonden zich in het verleden drie boerderijen die in elkaars verlengde lagen. De eerste boerderij is in de eerste helft van de 20e eeuw afgebroken, vanwege bouwvalligheid. De tweede boerderij is bij de aanleg van de A15 (rond 1950) verdwenen. De derde boerderij (uit 1776) kon zich lange tijd handhaven. De tabaksteelt en veeteelt maakten na de oorlog plaats voor fruitteelt en akkerbouw. Sinds 1974 was de familie Hol eigenaar.

Valburg sloot met boom

Afwisselend uitzicht

Bij de herinrichting van Valburg is gezorgd voor een afwisselend uitzicht op en over het gebied, zodat het ‘zichtbaar en beleefbaar’ is vanaf de snelweg A15. De inrichting bestaat uit nat en droog grasland, een boomweide, bos, sloten met natuurvriendelijke oevers en amfibieënpoelen. Baggerbonte schapen begrazen het gebied.

Wandelen

Tijdens een wandeling kunt u de weidsheid van het landschap ervaren. Er is een bewegwijzerde wandelroute van 2 km die begint bij de picknickplaats. De route voert onder andere langs een waterloop en de boomweide.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Zwarteweg
Valburg

Regio Rivierengebied – Gemeente Overbetuwe – Oppervlakte 32 ha

Valburg kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.