Torckschool

De Torckschool Rozendaal
Waterpomp Torckschool Rozendaal

Het schooltje

Vlakbij kasteel Rosendael staat de Torckschool, een klein monumentaal pand dat behoort tot het historische ensemble van het kasteel. De school dateert uit 1848 en werd gebouwd in opdracht van de toenmalige heer Torck van kasteel Rosendael. Eind 2020 nam Geldersch Landschap & Kasteelen de Torckschool over van de gemeente Rozendaal. Inmiddels is het historische interieur teruggekeerd in het schooltje en wordt er ook weer les gegeven.

Geschiedenis

In 1842 werd de school gebouwd in opdracht van de toenmalige heer van Rosendael, Assueer Lubberthus Adolf Torck. Het pand is prachtig gelegen als visuele afsluiting van het fraaie beekdal. De school vormt de overgang van het lagere deel van het dorp naar het bovendeel bij het kasteel.

De school was een eeuw in gebruik als openbare school. Ze beschikte over slechts één klaslokaal. Dat was voldoende voor de Rozendaalse kinderen destijds. Door beschietingen en bewoning tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw onbruikbaar. Het onderwijs werd daarom naar een andere locatie verplaatst.

De laatste kasteelheer van Rozendaal, Willem Fredrik baron Van Pallandt, verkocht de school in 1950 aan de gemeente. In 1954 ging deze openbare school verder onder de naam ‘Torckschool’, vernoemd naar de oprichter van het gebouw. Dit was een dankbetuiging van het gemeentebestuur aan de heren van Rosendael voor alles wat zij in het onderwijs hebben gedaan.

De gemeente vindt het geen overheidstaak om erfgoed te exploiteren en daarom hebben zij de Torckschool in 2020 verkocht aan GLK. GLK wil de historische verbintenis tussen het schooltje en kasteel Rosendael behouden en het een publieke functie geven. Er is een oproep gedaan aan de bewoners van Rozendaal om mee te denken over de bestemming van het gebouw.

De school heeft uiteindelijk weer een onderwijsbestemming gekregen. Zo blijven de school en het kasteel historisch verbonden.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Rosendaalselaan 3
6891 DE Rozendaal

Regio Veluwe – Gemeente Rozendaal
Verworven 2020

Kaart Rosendael Torckschool

Voorzieningen

  • Monumentaal gebouw
  • Kasteel Rosendael
  • Wandelen op de Koningsberg
  • Openbaar vervoer
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.