Tongerense Veen

Tongerense Veen koeien
Tongerense Heide veenpluis
Tongerense Veen heide ree

Ontdek Tongerense Veen

In het buitengebied van Epe vinden we afwisselende natuur met mooie beken en veel hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren.

Clara Wilken hek

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Het Tongerense Veen ligt in de laagtes tussen uitlopers van de hoger gelegen Veluwe. Water dat daar in de grond zakt komt in het Tongerense Veen als kwelwater weer aan de oppervlakte. Dit kwelwater is bijzonder zuiver en daarom vind je in dit gebied prachtige wilde flora.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Dieren

In de beekjes en slootjes leven diverse vissoorten die alleen voorkomen in natuurlijke stroompjes met schoon water, zoals de beekprik. Ook de groene kikker is te vinden in het veen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Veenweg
8162 Epe

Regio Veluwe – Gemeente Epe
Verworven 1943 – Oppervlakte 27 ha

Tongerense Veen kaart

Geschiedenis

Zuiver water

Het veen in dit gebied is ontstaan door kwelwater afkomstig van de stuwwal. Het Tongerense Veen ligt pal naast het buurtschap Tongeren, en het zuivere water in dit gebied werd dan ook intensief gebruikt. Dankzij de aanleg van de vele beekjes, zoals de Paalbeek, Vlasbeek en de Dorpse Beek, kon het kwelwater worden gebruikt om weilanden te bevloeien en om molens aan te drijven. Het veengebied werd ontgonnen, zodat het geschikt werd als wei- en hooiland.

Tongerense Veen plassen Antoin Legters

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.