Tongerense Heide

Tongerense Heide bos herfst
Huub Slingeland
Tongerense Heide water
Ronald Oost
Tongerense Heide heide bloei
Arie de Knegt

Ontdek Tongerense Heide

In het buitengebied van Epe vinden we afwisselende natuur met mooie beken en veel hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren.

Clara Wilken bospad

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

De adder heeft de status van kwetsbare diersoort en komt niet meer overal in Nederland voor. Op de Tongerense Heide leven er gelukkig nog een redelijk aantal. Dat geldt ook voor de hagedis, zandhagedis en de hazelworm.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

De Tongerense Heide bestaat uit droge en natte heide en ligt iets hoger dan het Wisselse Veen. De vennen in dit gebied liggen op een ondoorlatende laag waar het water op blijft staan. De veengrond is gevuld met kleine zonnedauw en prachtig bloeiend veenpluis.

Tongerense Heide heide bloei

Gevarieerd

De vegetatie is hier dankzij de hoogte- en droogteverschillen heel gevarieerd, met onder andere verschillende soorten dopheide, korstmos, veenmos, blauwe zegge en klokjesgentiaan.

Natuur

De Tongerense Heide bestaat uit droge en natte heide en ligt iets hoger dan het Wisselse Veen. De vegetatie is hier dankzij de hoogte- en droogteverschillen heel gevarieerd, met onder andere verschillende soorten dopheide, korstmos, veenmos, blauwe zegge en klokjesgentiaan.

Tongerense Heide veenpluis

Veenpluis

De vennen in dit gebied liggen op een ondoorlatende laag waar het water op blijft staan. De veengrond is gevuld met kleine zonnedauw en prachtig bloeiend veenpluis.

Tongerense Veen heide ree

Zoogdieren & vogels

De Tongerense Heide is het leefgebied van edelherten, reeën, wilde zwijnen en ook de das heeft er een burcht. Vossen struinen de heide af op zoek naar iets eetbaars. In het bos leven de havik, de buizerd en de ransuil.

roodborsttapuit

Leven op de heide

Op de open heide komen de nachtzwaluw, geelgors, roodborsttapuit, boompieper en de boomleeuwerik voor. Tussen de heidestruiken leven nog een redelijk aantal adders. Ook de kleine hagedis, zandhagedis en de hazelworm leven er. In de paartijd, rond eind maart, zijn flinke groepen heikikkers te zien en te horen.

Tongerense Heide vlinder

Vlinders

Voor insecten zijn de Tongerense Heide en het naastgelegen Wisselse Veen belangrijk. Er komen onder andere veel dagvlinders voor zoals het heideblauwtje en het gentiaanblauwtje. Het zeldzame gentiaanblauwtje legt haar eitjes op de ongeopende bloem van de klokjesgentiaan.

Tongerense Heide libelle

Libellen

Er komen zeldzame libellensoorten voor in het gebied. Die dragen prachtige namen als de vroege glazenmaker, venwitsnuitlibel, bruine winterjuffer en de bruine korenbout.

Wandelen

Het afwisselende gebied van de Tongerense Heide, Wisselse Veen en Tongerense Veen is ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden. Er zijn twee wandelroutes, een van 5 en een van 4 kilometer.

De uitgezette wandelroutes raden we af aan mindervaliden en mensen met kinderwagens. In het gebied mag de hond aangelijnd mee. De paden zijn ook toegankelijk voor fietsers. Er zijn aparte ruiterpaden in het gebied.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Van Manenspad
8166 HN Tongeren

Regio Veluwe – Gemeente Epe
Verworven 1943 – Oppervlakte 231 ha

Fietsroute Noord-Veluwe

Tongerense Heide kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Paardrijden
  • Wild kijken
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.