't Zand en Eester Loo

't Zand en Eester Loo ooievaarsnest
't Zand en Eester Loo wei bos
't Zand en Eester Loo vakantiewoning

Ontdek ‘t Zand en Eester Loo

De natuurgebiedjes liggen in een oud, kleinschalig cultuurlandschap, dat nog redelijk gaaf is. Het kleine, witgepleisterde boerderijtje ’t Zand aan de Eefdese Enkweg werd omstreeks 1900 gebouwd.

Ronny ter Horst landschap

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Bomen met nestelende ooievaars maken dit tot een belangrijk natuurgebied. ’t Zand is een van de plaatsen in Nederland waar tamme ooievaars weer in de natuur werden gebracht. Inmiddels gaat het hier goed met de ooievaar en zorgen zij voor hun eigen nageslacht.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

't Zand en Eester Loo ooievaars

Ooievaars

’t Zand werd in 1981 een van de twaalf buitenstations voor de verbetering van de ooievaarsstand in Nederland. Sinds het totaal aantal ooievaars in Nederland weer gegroeid is tot 400 paren in 1999, worden er geen nieuwe tamme vogels meer vanuit het ooievaarsdorp in Liesveld aangevoerd.

De ooievaars die in ’t Zand zijn uitgezet zorgen voor wild nageslacht. Door de verbetering van de leefomstandigheden voor ooievaars zullen deze jongen zich ook weer kunnen voortplanten.

't Zand en Eester Loo das

Bijzondere soorten

De knoflookpad heeft zijn leefgebied in de poel op ‘t Zand. In Eester Loo ligt een uitgebreide dassenburcht.
Waardevol is ook het gele lis-ooibos met watermunt in ‘t Zand. Door het intacte rivierduin is vooral de landschappelijke waarde van Eester Loo bijzonder.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Laan van Eschede
7213 LK Gorssel

Regio Achterhoek – Gemeente Gorssel
Verworven 1977 – Oppervlakte 12 ha

't Zand Eester Loo kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Overnachten

Geschiedenis

’t Zand kwam in 1977 in bezit door erfstelling van mevrouw A.C. Henny, een bekend bloemsierkunstenares. Het legaat omvatte tevens een geldbedrag om hiermee later de ten zuiden van ’t Zand gelegen boerderij ’t Senneke aan te kopen, wat in 1985 gebeurde. ’t Senneke ligt tussen Eefde en Gorssel aan het onverharde deel van de Laan van Eschede.

De boerderij van het hallenhuistype werd kort na het midden van de 19e eeuw gebouwd als daglonerswoning. ’t Senneke is een van de weinige voorbeelden van een daglonerswoning in Gorssel. De hoofdvorm van de kleine boerderij is goed bewaard gebleven, met het wolfsdak (afgeschuind zadeldak) en de asymmetrisch ingedeelde voorgevel. 

 

Achter boerderij ’t Senneke ligt een hoogstamboomgaard. Vroeger hadden veel boerderijen zo’n door meidoornhagen omgeven boomgaard, maar die zijn vaak verdwenen omdat hoogstamboomgaarden erg bewerkelijk zijn, zowel in onderhoud als bij de oogst. In oude boomgaarden staan vaak nog oude fruitrassen, die vroeger heel gewoon waren maar nu verdrongen zijn door commercieel interessantere soorten. De boomgaard is herplant met enkele van die oude rassen, zoals suikerpeer, claps, cox, elstar, rode boskoop, triomf de menne en kruidenierspeer.

Middels een legaat van de heer W.A. Wilten uit Zutphen is het terrein in 2001 uitgebreid met een bosje met twee zomerhuisjes.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.