't Kerkje op de Heuvel Heelsum

Heelsum kerk

‘t Kerkje en kasteel Doorwerth

Eeuwenlang was ‘t Kerkje op de Heuvel in Heelsum onlosmakelijk verbonden met kasteel Doorwerth. De heren van het kasteel financierden in 1517 de bouw aan de rand van hun landgoed. In de twintigste eeuw kwam het Rijksmonument in handen van de zelfstandige kerkgemeente Heelsum. Ondertussen is de historische band tussen kerk en kasteel hersteld. Kasteel Doorwerth was al bezit van GLK en nu hoort daar ook ‘t Kerkje op de Heuvel bij.

Geschiedenis

‘t Kerkje op de Heuvel Heelsum heeft een nauwe band met kasteel Doorwerth. Frederik van Voorst, heer van Doorwerth, gaf in 1517 opdracht tot de bouw. Hij heeft ook de eerste steen gelegd. In 1519 werd de kerk ingezegend en in gebruik genomen.

In 1859 werd de zuidvleugel aangebouwd, in opdracht van jonkvrouwe Jeanne Henriëtte Gabriëlle van Schuijlenburch, weduwe van J.A.P. baron van Brakell, kasteelheer van Doorwerth. Het grafmonument van haar man en van haarzelf bevindt zich aan de zuidzijde van de kerk.

De kerk heeft tot 1919 toebehoord aan de eigenaren van kasteel Doorwerth waarvan verschillende familieleden na hun dood zijn bijgezet in de grafkelder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de kerk veel schade en was een ingrijpende restauratie noodzakelijk. Ook het oorspronkelijke orgel uit 1861 ging verloren. In 2004 werd het gerestaureerde Dirk van Rossum-orgel uit 1864 in de kerk in gebruik genomen. Een unicum want er is maar één klinkend, origineel orgel van deze bouwer over.

Verbonden

In 2021 heeft GLK ‘t Kerkje op de Heuvel Heelsum overgenomen van de protestantse gemeente van Renkum en Heelsum, vanwege de historische verbondenheid met kasteel Doorwerth

Podcast – Kerkje op de Heuvel

Locatie & voorzieningen

Locatie

Koninginnelaan 30
6866 NM Heelsum

Kasteel Doorwerth

kaart Doorwerth Duno Zilverberg

Voorzieningen

  • Bruiloften en doopplechtigheden
  • Kasteel Doorwerth
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.