Scholtengoed Kossink en Vennevertloo

Kossink en Vennevertloo korenspieker
Kossink en Vennevertloo landschap
Kossink en Vennevertloo flora

Ontdek Scholtengoed Kossink en Vennevertloo

Kossink is een hoeve uit de 18e en 19e eeuw, met oudere korenspieker, landbouwgronden en gevarieerd loofbos langs de Vennevertlose Beek. Het licht glooiende gebied wordt doorsneden door beken en waterlopen. Er is veel bos en in het oosten liggen natte heidegebiedjes. Het is ideaal wandel- en fietsgebied.

Ronny ter Horst bloemenveld

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Langs de Vennevertlose Beek zijn gebiedjes afgeplagd: de bovenste grondlaag is verwijderd om de oorspronkelijke begroeiing weer terug te laten groeien. Dat is gelukt: er groeien weer bijzondere plantensoorten zoals het duizendguldenkruid en zonnedauw.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Afwisselend en bosrijk agrarisch gebied biedt bescherming aan veel diersoorten. Tussen de percelen zijn vaak nog oude houtwallen en soortenrijke sloten en beekjes.

Kossink en Vennevertloo flora

Planten

Langs de Vennevertlose Beek groeien slanke sleutelbloem, bosanemoon en bosandoorn. De bossen rond het erf van Kossink bestaan vooral uit oude eiken. Er komen ook andere bostypen voor, met essen en struiken zoals de inlandse vogelkers en meidoorn. In de kruidlaag groeien dalkruid en salomonszegel. Op vochtige plekken komt massaal schaafstro voor.

Kossink en Vennevertloo uil

Dieren

De bossen en bosranden bieden dekking aan het ree. In het hele gebied komen veel vogelsoorten voor, waaronder ransuilen. In bossen met dicht struikgewas is de nachtegaal te horen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Kremerweg 1
7105 CB Winterswijk Huppel

Regio Achterhoek – Gemeente Winterswijk
Verworven 1971 – Oppervlakte 25 ha

Hier en daar zijn picknickplekken met informatie. Bij de buurtschap Henxel is een bushalte.

Scholtengoed Kossink Vennevertloo kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Dit is een oud cultuurlandschap. Hier en daar zijn nog sporen van middeleeuwse landbouwmethoden te vinden.

Bijvoorbeeld de typische vloeiweides. Dat zijn goed herkenbare percelen grasland met een laag walletje er omheen. Het grasland werd in de vroege lente tijdelijk onder water gezet. De grond warmde zo op, werd verrijkt met mineralen en schadelijke bodeminsecten werden verdelgd. Het was een goede manier om het seizoen eerder te laten beginnen en zo de opbrengst te verhogen.

Ontginningsgebied

Het landschap ten noordoosten van Winterswijk is een oud ontginningsgebied. Er lag ooit een groot heidegebied, het Masterveld. Vanuit kleine enclaves bij Kossink is het gebied stap voor stap ontgonnen.

Oude ontginningen volgen vaak de natuurlijke lijnen van het landschap. Jonge ontginningen zijn rationeler. Ze lopen vaak langs rechte lijnen.

Wist u dat…

… in het gebied op natte plekken veel schaafstro groeit? Dit plantje werd vroeger gebruikt bij het maken van violen…

De stengels van schaafstro voelen zeer ruw aan. Dat komt door de siliciumkristallen in de stengelwand. De plant werd vroeger gebruikt om klankkasten van muziekinstrumenten zoals violen glad te schuren en te polijsten.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.