Scholtengoed Boeijink-Huppel

Boeijink Huppel landschap boerderij
Boeijink Huppel sleedoorn
Boeijink Huppel boerderij detail

Ontdek scholtengoed Boeijink-Huppel

Langs de Modderbeek bij Winterswijk ligt het scholtengoed Boeijink. Dit gaaf bewaard gebleven boerenlandgoed bestaat uit twee boerderijen met stallen, een oud erf en landerijen met houtwallen en bosgebiedjes.

Ronny ter Horst hek

Waarom is deze boerderij bijzonder?

Een scholte was een vertegenwoordiger van de eigenaar van de grond en boerderij, voornamelijk in de oostelijke Achterhoek. Het bezit van deze welgestelde scholtenboeren werd scholtengoed genoemd.
Het erf van deze boerderij is mooi bewaard gebleven. Er staan hoge bomen, een stenen hondenhok, een pomp en een klein koetshuis. Vlakbij liggen een omhaagde moestuin en een boomgaard.

Help ons dit scholtengoed te behouden

Natuur

Op het landgoed liggen akkers, weilanden, bosjes en houtwallen. Door de grote afwisseling van leefgebieden komen er veel planten- en diersoorten voor.

Boeijink Huppel meidoorn

Kruidenrijke flora

Er staan hoge eikenbomen en vlakbij is een poel uitgegraven. Er is een singel van eiken aangelegd met daartussen meidoorn en sleedoorn. Er groeit een nat boekbosje en in de houtwallen is plaats voor kruidenrijke flora.

Boeijink Huppel kerkuil

Uilen en vleermuizen

Een boerenlandgoed is een uitgelezen gebied voor uilen en vleermuizen. Zowel steenuilen als kerkuilen en bosuilen broeden in het gebied. Er leven veel kleine zoogdieren zoals muizen en mollen. Het insectenleven trekt veel vleermuizen aan.

Wandelen

De Achterhoek met de scholtengoederen is mooi wandelgebied. Het coulisselandschap is rijk aan natuur en heeft een interessante geschiedenis.

Het buitengebied van Winterswijk is een afwisselend en licht glooiend landschap met beken en bosgebiedjes. Er ligt een aantal buurtschappen en scholtengoederen. Hier en daar zijn picknickplekken ingericht en er staan informatieborden.

Toegankelijkheid

Het scholtengoed bestaat uit twee boerderijen: Boeijink en Bonenhuis. De boerderijen en het directe erf zijn niet vrij toegankelijk. In de omringende landerijen liggen vrij toegankelijke wandel- en fietspaden.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Boeijinkweg 9
7105 CG Winterswijk-Huppel

Regio Achterhoek – Gemeente Winterswijk
Verworven 2001 – Oppervlakte 27 ha

Scholtengoed Boeijink Huppel kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Scholtengoed

Een ‘scholte’ was een vertegenwoordiger van een landheer. De benaming is in de loop der tijd uitgegroeid tot een eretitel voor welgestelde boeren met grootgrondbezit in de oostelijke Achterhoek. Het bezit van deze boeren wordt aangeduid met de term ‘scholtengoed’.

Compleet erf

De grote boerderij Boeijink kreeg haar huidige aanzien in 1904, maar de bouwgeschiedenis gaat terug tot het begin van de 18e eeuw. De boerderij heeft een aanbouw van twee schuren en een mooi bewaard gebleven erf.

Wist u dat…

… gevelstenen niet altijd de waarheid vertellen?

Er zit een aantal gedateerde gevel- en sluitstenen in de muren van boerderij Boeijink. Eén van de gevelstenen draagt het jaartal 1736. Dat is niet het bouwjaar van de huidige boerderij. Die is gebouwd in 1837. Het hele ensemble van boerderijen wordt zo beheerd dat de situatie van rond 1900 wordt weergegeven.

Podcast Scholtenboeren

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.