Scherpenberg en Majuba, Morena

Scherpenberg en Majuba bewegwijzering
Scherpenberg en Majuba Morena vogel
Scherpenberg en Majuba bospad

Ontdek Scherpenberg en Majuba, Morena

Scherpenberg en Majuba en Morena zijn glooiende bosgebieden op de Veluwe, in het buitengebied van Epe. De gebieden zijn onderdeel van de vrije wildbaan, dus er is kans op een spannende ontmoeting met het grofwild.

Clara Wilken landschap

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Wilde zwijnen, edelherten, boommarters en dassen hebben het hier uitstekend naar hun zin. De zandruggen in dit gebied zijn in de ijstijd ontstaan en kunnen wel 12,5 meter hoog zijn. Dit zogenaamde paraboolduinsysteem is uniek en van grote waarde.

Help ons dit natuurgebied te beheren
Landgoed Mariendaal Das

Dieren

Dit is het leefgebied van onder meer wilde zwijnen, edelherten en boommarters. De das heeft zijn burchten in het bos en zoekt voedsel op de graslanden en akkers in de buurt. Op Majuba ligt een burcht die ruim 25 jaar oud is. Het is volgens kenners een van de mooiste burchten op de Noordoost-Veluwe.

Scherpenberg en Majuba Morena havik

Reptielen en vogels

Op de heide van Morena leven adders, hazelwormen en hagedissen. Kenmerkende vogels voor het gebied zijn gekraagde roodstaart, kuifmees, zwarte mees, goudhaantje, kruisbek, havik, sperwer en buizerd. Ook de raaf komt in het gebied voor.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Koekenbergweg
8162 NK Epe

Regio Veluwe – Gemeente Epe
Verworven 1980 – Oppervlakte 311 ha

Fietsroute Noord-Veluwe

Scherpenberg Majuba Morena kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Fietsen
  • Ruiterroute
  • Wild kijken

Geschiedenis

Woldbergse Heide

Tot het eind van de 19e eeuw maakten Scherpenberg en Majuba en Morena deel uit van de onafzienbare Woldbergse Heide. Dat gebied lag tussen Epe, Tongeren en ‘t Harde. De boeren uit de buurtschap Tongeren staken hier plaggen en weidden er hun schapen.

Hieraan kwam rond 1850 een einde. Deze vorm van landbouw was niet langer lonend door de uitvinding van kunstmest en de invoer van goedkope wol uit Australië.

Zaadwinning

De eigenaren zijn toen begonnen met het bebossen van het gebied. Een eerste poging aan het eind van de 19e eeuw was niet erg succesvol. Omstreeks 1915 ging men veel drastischer te werk. Vrijwel de gehele Scherpenberg is toen omgespit en beplant met grove den. Deze beplanting ontwikkelde zich voorspoedig en werd later gebruikt voor zaadwinning.

Namen

Scherpenberg en Majuba is door een vorige eigenaar genoemd naar twee bergen in Zuid-Afrika. ‘Morena’ is de artiestennaam van een andere voormalige eigenaar, mevrouw Radier-Wijckerheld Bisdom.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.