Masterveld, Muggenhoek en Beerninkhoek

Beerninkhoek Masterveld Muggenhoek ijsvogel
Muggenhoek klokjesgentiaan
Muggenhoek heide in bloei

Ontdek Masterveld, Muggenhoek en Beerninkhoek

Verspreid in het Achterhoekse coulisselandschap ligt een aantal natuurgebieden. Ze maakten ooit deel uit van het grote heidegebied Masterveld ten noordoosten van Winterswijk. Het is prachtig wandelgebied, waar ook veel fietsroutes doorheen lopen.

Ronny ter Horst landschap

Waarom is dit gebied bijzonder?

Deze drie gebiedjes hebben een grote landschappelijke verscheidenheid: agrarisch gebied, gevarieerd bos en heideveldjes, en door het gebied lopen beken. Daarom is hier ook veel verschillende flora en fauna te bewonderen.

Help ons dit natuurgebied te beheren
Beerninkhoek Masterveld Muggenhoek meidoorn

Planten

In het gebied van de beken is veel weelderig bos en er zijn natte gebiedjes met bijzondere plantensoorten.

Van het Masterveld is vooral het bosgebied De Elzen waardevol. Dit eiken-haagbeukenbos groeit op de vruchtbare bodem langs de Vennevertlose Beek. In de onderlaag groeit veel meidoorn en zoete kers. Op de bodem staan onder meer groot heksenkruid en gulden boterbloem.

Beerninkhoek Masterveld Muggenhoek koekoeksbloem

Bijzondere soorten

Langs de Vennevertlose Beek groeit slanke sleutelbloem. Gebiedjes langs de beek zijn afgeplagd om de oude begroeiing weer terug te krijgen. Op de schrale bodem groeien bijzondere soorten als vleeskleurige en breedbladige orchis, duizendguldenkruid, echte koekoeksbloem en zonnedauw. Klokjesgentiaan en blauwe knoop bloeien hier massaal.

Wandelen

De Achterhoek is geliefd bij de fietser en wandelaar. Het landschap is afwisselend en er is veel te zien. Vanuit Winterswijk loopt een aantal fiets- en wandelroutes door het gebied. Er is een bushalte bij de buurtschap Henxel. Op het erf van de nabijgelegen boerderij Kossink staat een informatiebord.

Smokkelroute

In het grensgebied met Duitsland werd vroeger veel gesmokkeld. Bij de buurtschap Ratum begint een route die de oude smokkelpaden volgt. Dit ‘Kommiezenpad’ loopt vooral in Duitsland. ‘Kommies’ is een woord voor grenspolitie.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Dwarsweg
Ratum

Regio Achterhoek – Gemeente Winterswijk
Verworven 1969 – Oppervlakte 66 ha

Beerninkhoek Masterveld Muggenhoek kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Monumentaal gebouw
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.