Maneswaard en De Spees

Maneswaard en De Spees fortificatie
Maneswaard en De Spees schapen
Maneswaard en De Spees bever

Ontdek Maneswaard en De Spees

Uiterwaard aan de zuidzijde van de Nederrijn. Door het afgraven van grind en klei voor de steenfabrieken in de buurt zijn grote waterpartijen ontstaan. Zij vormen een uitstekende leefomgeving voor een groot aantal watervogels.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

In het gebied groeien zeldzame plantensoorten, zoals moeslook, rijstgras, moeraskruiskruid en bruin cypergras. Van afgraving, waar grind en klei werden gewonnen, is dit gebied getransformeerd naar natuurgebied.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Maneswaard en De Spees ringslang

Planten en dieren

In het gebied groeien zeldzame plantensoorten, zoals moeslook, rijstgras, moeraskruiskruid en bruin cypergras. Verder leven er de rugstreeppad, poelkikker, meerkikker, hazelworm, ringslang, bever en rivierrombout.

In de wintermaanden zijn er veel wintergasten te vinden, zoals de kol, de brand en de Canadaganzen. Ook verblijven de eendensoorten nonnetjes, pijlstaarten, brilduikers en grote zaagbekken hier dan graag. De ijsvogel is regelmatig aanwezig en in de oeverwanden broeden oeverzwaluwen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Rijnbandijk
4043 Opheusden

Regio Rivierengebied – Gemeente Neder-Betuwe

Oppervlakte 39 ha

Maneswaard en De Spees kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wild kijken

Meer lezen? Klik hier om de volledige beheervisie te lezen. Deze gaat niet alleen over De Spees en Maneswaard, maar beschrijft de visie voor het terreincluster Uiterwaarden Nederrijn (De Spees, Maneswaard, Randwijkse Buitenpolder en Wolfswaard).

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.