Lunterse Beek

Lunterse Beek landschap
Michel Molenaar
Lunterse Beek uitschietend gewas
Michel Molenaar
Lunterse Beek bomenrij
Michel Molenaar

Ontdek Lunterse Beek

In de Gelderse Vallei ligt natuurgebied de Lunterse Beek. Het is een afwisselend gebied met beken, graslanden en bossen. De Lunterse Beek fungeert als een ecologische verbindingszone, zodat planten en dieren zich makkelijker van de ene kant van de Gelderse Vallei naar de andere kunnen verplaatsen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Barneveld, Lunteren

Regio Veluwe – Gemeente Barneveld, Ede
Verworven 2003 – Oppervlakte 7 ha

Wandelen

Door dit kleine gebied loopt een gemaaid wandelpad.

Lunterse Beek kaart

Voorzieningen

  • Wandelen

Beheer

Lunterse Beek landschap ganzen

Biodiversiteit

Dit gebied, dat pas in 2004 als bos- en natuurterrein is ingericht, houden we zo optimaal mogelijk in stand vanwege de natuurwaarden. Hierbij behouden we de huidige functie als stapsteen en bevorderen we de biodiversiteit. De gegraven poelen worden periodiek geschoond; uitdiepen is voorlopig niet nodig. De houtwallen zullen we om de vijftien jaar afzetten, naar verwachting voor het eerst rond 2023.

Lunterse Beek landschap water

Graslanden

De graslanden worden extensief beheerd en zijn gericht op het bevorderen van de biodiversiteit en verschraling. De zandbult in het terrein houden we half-schraal (heischraal grasland) door de opslag periodiek af te zetten. Ook ons bosbeheer is gericht op het verhogen van biodiversiteit; dit wordt gestimuleerd door periodiek dunnen. De bospercelen zijn rond 2005 ingeplant, dus grote ingrepen zijn voorlopig nog niet aan de orde.

Meer lezen? Klik hier om de volledige beheervisie te lezen. Deze gaat niet alleen over de Lunterse Beek, maar beschrijft de visie voor het terreincluster Gelderse Vallei (Ederveen, Esvelderbeek, Groote Beek en Lunterse Beek).

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.