Lienden

Lienden haas
Lienden Plas
Lienden wilg

Ontdek Lienden

Een aantal graslanden en plassen in het buitengebied van Lienden zijn uitermate geschikt om vogels te kijken. In de voormalige uiterwaard is een uitkijkpunt aangelegd.

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

In dit gebied komt een aantal bijzondere vogelsoorten voor, waaronder de ooievaar en de oeverzwaluw. Zij kunnen hier overleven omdat er veel water is en een gevarieerd voedselaanbod: muizen, mollen, kikkers en grote insecten. Vanaf een uitkijkpunt kunt u goed het vogelleven in dit gebied bekijken.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Het natuurgebied bij Lienden is heel afwisselend. Daardoor komen hier veel verschillende diersoorten voor. Het gebied is vooral belangrijk voor vogels.

Lienden Ooievaar

Ooievaars

Ooievaar en oeverzwaluw zijn de bijzondere soorten die hier worden aangetroffen. Ooievaars leven in een open landschap met een hoge grondwaterstand. Ze zijn afhankelijk van een gevarieerd voedselaanbod: muizen, mollen, kikkers en grote insecten. De aanwezigheid van de ooievaar betekent dat het met andere diersoorten ook goed gaat.

Lienden oeverzwaluw

Oeverzwaluw

De oeverzwaluw broedt in holen in steile wallen aan de oevers van rivieren. In 2002 werden in Lienden in een aangelegde steile wal maar liefst 111 nesten geteld. Op een schiereiland in de Marspolder is een uitkijkpunt ingericht. Hier kunnen de vogels die op en rond het water verblijven geobserveerd worden.

Lienden Driedistel

Planten

De terreinen zijn nog volop in ontwikkeling als natuurgebied. Er komt een aantal bijzondere plantensoorten voor.

De soorten die we hier vinden zijn bijvoorbeeld het zeer zeldzame gebogen kranswier, het zeldzame sterkranswier en de driedistel, gewone agrimonie, goudhaver, kamgras en veldgerst. Vooral driedistel is bijzonder, omdat die in het rivierengebied als verdwenen werd beschouwd.

Lienden Plas

Goede waterkwaliteit

De goede waterkwaliteit is het gevolg van volledige isolatie van de Marspolder: er is alleen regenwater- en kwelwaterinvloed. Het zorgt voor een bijzondere vegetatie.

Wandelen & fietsen

Het weidse rivierenland is bij uitstek geschikt voor fietstochten en wandelingen. Bij de ingang van de Marspolder kunt u uw auto parkeren. Op een schiereiland is een observatiepost aangelegd. Het vogelleven kan vanaf hier goed bekeken worden. In het gebied zijn veel ooievaars en oeverzwaluwen te zien.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Drosseweg
4033 CS Lienden

Regio Rivierengebied – Gemeente Buren
Verworven 1993 – Oppervlakte 75 ha

Lienden kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Wild kijken

Geschiedenis

Ontstaan van het landschap

Het gebied is onderdeel van een langgerekt natuurgebied langs de Nederrijn. De loop van de rivier is in het verleden regelmatig veranderd.

Hierdoor is een bijzonder landschap ontstaan van geulen en wallen. In de 18e eeuw werd de Marsdijk aangelegd. Sindsdien loopt de Rijn vlak onder Rhenen en verplaatst zich nauwelijks meer.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.