Landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg bloemenvelden
Zwaluwenburg landhuis water
Zwaluwenburg koeien landgoed

Ontdek Landgoed Zwaluwenburg

Een mooi bosrijk landgoed op de overgang tussen het hoge land van de Veluwe en de lage vruchtbare gronden langs het Veluwemeer. Hier vind je huis Zwaluwenburg. Het landgoed is een mooi fiets- en wandelgebied.

Waarom is dit landgoed bijzonder?

Huis Zwaluwenburg is een van de best bewaarde en fraaiste 18e-eeuwse landhuizen van Gelderland. Het landhuis is particulier eigendom, maar een deel is als openbare galerie ingericht. Ook bijzonder: de ‘A. Vogel Tuin’, waar medicinale planten worden verbouwd.

Help ons dit landgoed te behouden

Natuur

Huis te Eerbeek appelvink

Dieren

Zwaluwenburg is vooral rijk aan vogelsoorten die in bossen en parken voorkomen. In het parkbos broeden onder andere de appelvink, de kruisbek en de zwarte specht. Diverse soorten roofvogels zijn ook te vinden in Zwaluwenburg, zoals de bosuil, de havik en de buizerd. In de vele holle bomen vinden boommarters en vleermuizen de ideale slaapplek.

Zwaluwenburg bloemen

Bezoekerscentrum

Het nieuwe bezoekerscentrum biedt een belevenis waar de kracht van de natuur centraal staat en waar je uitgedaagd wordt middels zien, horen, voelen en proeven kennis te maken met het verhaal van de A.Vogel tuinen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Eperweg
8084 RB ‘t Harde

Regio Veluwe – Gemeente Elburg
Verworven 1973 – Oppervlakte 286 ha

Zwaluwenburg kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Honden losloopplaats
  • Fietsen
  • Paardrijden
  • Horeca
  • Overnachten

Geschiedenis

Zuiderzee

De boerderijen zijn voornamelijk 18e en 19e-eeuws. Iedere boerderij heeft zijn eigenaardigheden. Zo heeft boerderij Welgelegen op het erf nog een karakteristieke wagenloods en een bakhuis. En de boerderij met de veelzeggende naam Vloedeinde geeft aan dat de vloed van de voormalige Zuiderzee tot hier kwam.

Blokverkaveling

In de late middeleeuwen is het gebied ingedijkt. Toen konden ook de lage gronden in cultuur worden gebracht. Dat werd gedaan in strakke rechte blokken. In het huidige landschap is het contrast tussen het hoge deel met veel bos en een onregelmatige verkaveling en het lage deel met de rechthoekige verkaveling nog steeds zichtbaar

Podcast landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg schemering

Spannende geschiedenis

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de spannende geschiedenis van Landgoed Zwaluwenburg.

Beluister de spannende geschiedenis
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.