Landgoed 't Velde

Landgoed 't Velde gebouw achteraanzicht
Landgoed 't Velde gracht
Landgoed 't Velde wandelpad

Ontdek Landgoed ‘t Velde

Aan de boorden van het riviertje de Berkel in de Achterhoek ligt landgoed ’t Velde. Binnen een gracht ligt een havezate uit de 16e eeuw. Het parkbos en de omgeving zijn prachtig wandel- en fietsgebied.

Ronny ter Horst bloemenveld

Waarom is dit landgoed belangrijk?

In ’t Velde komen veel dieren voor, met name vogels. Het landgoed ligt aan de boorden van het riviertje de Berkel, waar het goed toeven is voor aalscholvers en ijsvogels. De torenvalk nestelt in de bossen en jaagt in de meer open gedeelten.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Door de hoogteverschillen en de waterhuishouding zijn er veel verschillende soorten vegetatie op het landgoed ontstaan. Op een kleine oppervlakte is een grote rijkdom aan planten- en dierleven te vinden.

Landgoed 't Velde wandelpad

Het parkbos

Het parkbos bestaat vooral uit oude eiken en beuken. Tegen de bebouwde kom van Warnsveld ligt het Kapperbos. Dat bestaat uit jonger beukenbos en berkenbroekbos. In de natte delen van het landgoed kun je de zeldzame weidegeelster en de grote keverorchis aantreffen. Ook groeit er de gebogen driehoeksvaren. Op de drogere delen vormt grootbloemige muur witbloeiende plakkaten op de bodem.

Beerninkhoek Masterveld Muggenhoek ijsvogel

Dieren

In het afwisselende landschap leven veel dieren. Vooral vogels floreren hier. De torenvalk nestelt in de bossen en jaagt in de meer open gedeelten. In de bomen langs de Berkel zitten geregeld aalscholvers hun vleugels te drogen. Ook de ijsvogel vertoont zich hier van tijd tot tijd. Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog fungeert als vorstvrij winterverblijf voor vleermuizen.

Wandelen

Door ‘t Velde en naastgelegen De Voorst is het heerlijk wandelen.
Op ‘t Velde ligt een hondenlosloopgebied tussen de Lochemseweg en Vordenseweg tot aan de bebouwing van de Bieshorstlaan. In de rest van het gebied en het naastgelegen landgoed De Voorst moeten honden worden aangelijnd.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Rijksstraatweg 127
7231 AD Warnsveld

Regio Achterhoek – Gemeente Warnsveld
Verworven 1953 – Oppervlakte 76 ha

Hondenlosloopgebied ‘t Velde

Landgoed 't Velde kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Honden losloopplaats
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

De geschiedenis van ‘t Velde begint in de middeleeuwen. In de 17e eeuw wordt het landgoed opgenomen in de parkaanleg van het aangrenzende landgoed De Voorst. Het huis is in de jaren zestig van de vorige eeuw gerenoveerd.

In 1326 wordt landgoed ‘t Velde voor het eerst genoemd. Het huidige huis is uit de 17e eeuw. Ook de tuin en het park werden toen aangelegd. In het begin van de 19e eeuw werd een nieuw ontwerp in landschapsstijl gemaakt. Enkele rechte lanen uit de oude aanleg bleven daarbij gehandhaafd. De gracht kreeg mooie rondingen.

Berkel

In die tijd slingerde de Berkel nog en werd deze in het park opgenomen. De gracht werd gevoed via een slingerende aftakking van de Berkel, die speciaal daarvoor was aangelegd. Rond 1913 werd de Berkel gekanaliseerd. Van een vriendelijk slingerend beekje dat paste in het parkontwerp werd het een scherpe grens tussen De Voorst en ‘t Velde.

Restauraties

De restauratie van het huis is in 1962-1964 uitgevoerd. Ook het koetshuis is gerestaureerd. In het parkbos binnen de gracht is een mooie collectie bijzondere parkbomen geplant, zoals tulpenboom, amberboom en trompetboom en diverse variëteiten van meer algemene bomen als beuk, kers en es.

Spannende geschiedenis

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de spannende geschiedenis van Huis ‘t Velde.

Naar het luisterfragment.
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.