Landgoed Schouwenburg

Landgoed Schouwenburg boommarter
Landgoed Schouwenburg huis
Landgoed Schouwenburg hop

Ontdek Landgoed Schouwenburg

Een afwisselend landschap met loofbos, houtwallen, houtsingels en landbouwgronden. Het landhuis met bijgebouwen is in particulier bezit.

Patrick Smits

Waarom is dit landgoed bijzonder?

Veel bosvogels zoals spechten en de ijsvogel hebben het hier naar hun zin. De bunzing overwintert hier in de boerderijen in de omgeving. Het landgoed zelf is van grote cultuurhistorische waarde.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Landgoed Schouwenburg zwarte specht

Dieren

Schouwenburg is rijk aan bosvogels. Zo heb je kans om diverse spechtsoorten of de ijsvogel te spotten. De oude bomen in het gebied creëren een perfecte leefomgeving voor diverse soorten vleermuizen. Ook de bunzing komt op Schouwenburg voor. Deze vogel overwintert in de boerderijen in de omgeving.

Kervelse Bos Sletterinkheide salomonszegel

Planten

Het bos van Schouwenburg ligt op de overgang van de Veluwe naar de IJsselmeerkust. Hierdoor is het bos in dit gebied rijker aan ondergroei dan de bossen op het nabijgelegen Zwaluwenburg. In de ondergroei is plaatselijk veel gewone salomonszegel te vinden, waar prachtige witte bloemen aan groeien in het voorjaar.

Armenbos krent

Amerikaanse krentenboompjes

In de houtwallen en singels groeien onder andere Gelderse roos, hazelaar en meidoorn. Kenmerkend voor de houtwallen in deze omgeving zijn de Amerikaanse krentenboompjes met hun witte bloesem en rode en gele herfstkleuren. Het schone Veluwse grondwater in de sloten en beken van Schouwenburg, maakt het goed vertoeven voor diverse plantensoorten. Waterviolier, spits fonteinkruid en klimopwaterranonkel komen in de wateren voor.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Eperweg
8044 ‘t Harde

Regio Veluwe – Gemeente ‘t Harde

Landgoed Schouwenburg kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Schouwenburg is van oorsprong een boerderij. Later werd het een landhuis. Het huidige huis dateert grotendeels uit 1750-1760.

Sommige onderdelen zijn ouder: vroeg 17de- of vroeg 18de-eeuws. Wat we ook weten is dat Schouwenburg sinds 1544 vele malen van eigenaar is verwisseld. Toen het in 1867 in handen kwam van mr. J.G.W.H. baron van Sytzama, kantonrechter in Elburg, werd de zaal van het huis tien jaar lang als rechtszaal gebruikt. Uiteindelijk bleef het landgoed meer dan honderd jaar in handen van deze familie.

Het landhuis en de bijgebouwen (koetshuis, dienstwoning, boerderij, stallen) werden vele malen verbouwd en soms gesloopt. De indeling van het koetshuis en de paardenstal voor vier paarden is nog grotendeels oorspronkelijk. De originele tuigenkast bleef gedeeltelijk bewaard. In de stal zijn de hardstenen drinkbak en de gietijzeren ruiven behouden, waarvan er twee nog voorzien zijn van de houten omtimmering die het vullen van de ruiven vanaf de hooizolder eenvoudiger moest maken. Ook is een van de houten stalpalen nog aanwezig. In de dienstwoning, gelegen aan de westzijde van het koetshuis, bleef de originele bakoven bewaard.

Het landschap: van rechte blokken naar kronkelende paden

Tussen 1700 en 1800 werd Schouwenburg ingericht in formele stijl, met lange rechte lanen en daartussen rechthoekige blokken met bos, akkers of weiland. In de blokken bos lagen ook weer lanenkruizen. In de tweede helft van de 19de eeuw werden delen van Schouwenburg heringericht in landschapsstijl. Het merendeel van de rechte lanen en blokken verdween en werd vervangen door gebogen vormen en paden. Ook de rechte gracht werd op enkele plekken op deze manier aangepast.
Vlak bij het huis kwam een parkje met diverse soorten exotische bomen, zoals moseik, tulpenboom en Japanse notenboom.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.