
Landgoed Klein Noordijk





Ontdek Landgoed Klein Noordijk
Klein Noordijk ligt tegenover Noordijk en is een van de kleine landgoederen in Wilp. Het bestaat uit parkbos, grote gazons, een landhuis uit 1856 en enkele weilanden.


Natuur

Flora
Er staan veel oude bomen rondom Klein Noordijk, waaronder een 150 jaar oude rode beuk en een moseik. Beide bomen staan bij het huis en zijn indrukwekkend om te zien. Op het terrein groeit veel hulst. Dat wijst erop dat er al heel lang bos is. In het noordelijke deel van het bos staan ook zwarte elzen, waar bosanemonen, mannetjesvaren en gele lis onder groeien.


Voorjaarsbloemen
Wat opvalt is de rijke voorjaarsflora: Gewone Salomonszegel, Bosanemoon, Gevlekte aronskelk, Grote muur, Kruipend zenegroen, Groot Heksenkruid, Look-zonder-look. Ook komt er Brede wespenorchis voor.

Locatie & voorzieningen
Locatie
H.W. Iordensweg 91
7384 AJ Wilp
Regio Veluwe – Gemeente Voorst
Verworven 1985 – Oppervlakte 14 ha

Voorzieningen
-
Wandelen
-
Monumentaal gebouw

Geschiedenis
Ontstaan
De eerste steen van Klein Noordijk werd in 1856 gelegd door Mevrouw van Marle-Van der Wijck, 400 meter ten oosten van haar landhuis Noorddijk. Het wit gepleisterde huis kreeg een mooie entree met een sierlijke houten overkapping. Binnen vallen vooral de grote schuifdeuren en de centrale hal op, die als kamer-en-suite of als tuinkamer gebruikt kan worden.
‘Klein’ van Klein Noordijk geeft aan dat het landhuis hoort bij Noordijk. Het was toentertijd gebruikelijk om een extra landhuis te bouwen voor een tweede zoon of een kind wanneer de ouders nog het oude landgoed bewoonden.
Mevrouw Frederici- Van Marle en haar gezin werden de bewoners van Klein Noordijk. Zij woonden er alleen in de zomer want ’s winters verbleven zij in Deventer.
De laatste eigenaresse heeft in 1989 landhuis, koetshuis, stal, tuinmanswoning en fazanterie overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen. Daarna is het landhuis gerestaureerd.
Jacobus Craandijk
Jacobus Craandijk, de bekende wandelende en schrijvende dominee, beschreef in 1885 de Noordijken als ‘Een der schoonste punten van den omtrek’.