Landgoed Klein Noordijk

Klein Noordijk landhuis
Klein Noordijk deur

Ontdek Landgoed Klein Noordijk

Klein Noordijk ligt tegenover Noordijk en is een van de kleine landgoederen in Wilp. Het bestaat uit parkbos, grote gazons, een landhuis uit 1856 en enkele weilanden.

Waarom is dit landgoed bijzonder?

Klein Noordijk is een klein landgoed maar mede dankzij de hoge bomen is het een van de mooiste landgoederen. De bomen rondom het huis zorgen voor extra charme: de honderdvijftig jaar oude rode beuk torent hoog boven het landgoed uit.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Klein Noordijk Landhuis uit de verte

Eeuwenoud parkbos

Er staan veel oude bomen rondom Klein Noordijk, waaronder een 150 jaar oude rode beuk en een moseik. Beide bomen staan bij het huis en zijn indrukwekkend om te zien. Het oude parkbos is karakteristiek met open vlakten en zichtlijnen naar het omringende gebied. Op het terrein groeit veel hulst. Dat wijst erop dat er al heel lang bos is. In het noordelijke deel van het bos staan ook zwarte elzen, waar bosanemonen, mannetjesvaren en gele lis onder groeien. De rietorchis komt in kleine aantallen voor.

Den Eng bosanemoon

Voorjaarspracht

In het voorjaar is het landgoed rijk aan planten: bosanemoon, gevlekte aronskelk, gruipend zenegroen en groot heksenkruid komen er voor. De poelen op het terrein maken de ontwikkeling van aquatische flora en amfibieën mogelijk, zoals de knoflookpad. Verder fladderen er bij de poelen bijzondere dagvlinders en leven er libellen en waterjuffers.

Locatie & voorzieningen

Locatie

H.W. Iordensweg 91
7384 AJ Wilp

Regio Veluwe – Gemeente Voorst
Verworven 1985 – Oppervlakte 14 ha

kaart Klein Noordijk

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Ontstaan

De eerste steen van Klein Noordijk werd in 1856 gelegd door mevrouw Van Marle-Van der Wijck, 400 meter ten oosten van haar landhuis Noordijk. Het wit gepleisterde huis kreeg een mooie entree met een sierlijke houten overkapping. Binnen vallen vooral de grote schuifdeuren en de centrale hal op, die als kamer-en-suite of als tuinkamer gebruikt kan worden.

‘Klein’ van Klein Noordijk geeft aan dat het landhuis hoort bij Noordijk. Het was toentertijd gebruikelijk om een extra landhuis  te bouwen voor een tweede zoon of een  kind wanneer de ouders nog het oude landgoed bewoonden.

 

Mevrouw Frederici- Van Marle en haar gezin werden de bewoners van Klein Noordijk. Zij woonden er alleen in de zomer want ’s winters verbleven zij in Deventer.

De laatste eigenaresse heeft in 1989 landhuis, koetshuis, stal, tuinmanswoning en fazanterie overgedragen aan Geldersch Landschap & Kasteelen. Daarna is het landhuis gerestaureerd.

Jacobus Craandijk

Jacobus Craandijk, de bekende wandelende en schrijvende dominee, beschreef in 1885 de Noordijken als ‘Een der schoonste punten van den omtrek’.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.