Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek

Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek landschap met grote naaldboom
Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek Klokjesgentiaan 2
Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek bankje

Ontdek Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek

Een oud boerenlandgoed met een boerderij, weilanden en akkerland afgewisseld met bos en heide. In het gebied liggen sprengen, vennetjes en beken. Er is een mooie wandelroute.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

In dit prachtige gebied komen veel bijzondere planten voor. Een van de meer bijzondere soorten is de zonnedauw, die alleen voorkomt op natte, voedselarme grond. Het is een vleesetend plantje dat insecten vangt met kleverige haartjes op het blad. Het plantje is in Nederland erg zeldzaam.

Help ons dit natuurgebied te beheren
Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek Loopbrug

Wist je dat…

… er ook een Groot Bylaer is?

Klein Bylaer is onderdeel van een groter natuurgebied dat bekend staat als Het Paradijs. Landgoed Groot Bylaer ligt meer naar het westen en is ook onderdeel van dit natuurgebied.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Kallenbroekerweg
3771 TB Barneveld

Regio Veluwe – Gemeente Barneveld
Verworven 1981 – Oppervlakte 89 ha

kaart Landgoed Klein Bylaer en Kallenbroek

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Fietsen
  • Wild kijken
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Het landschap rond Klein Bylaer kreeg in de laatste ijstijd zijn huidige vorm. Stuivend zand bleef liggen op de kwelkoppen met opwellend water. Zo groeide het gebied uit tot een verhoging in de Gelderse Vallei.

Het gebied werd waarschijnlijk pas vanaf het eind van de middeleeuwen ontgonnen. Toen het water eenmaal onder controle was werd bebouwing mogelijk. De boerderij Klein Bylaer heeft een eenvoudige bouwstijl met een rieten dak. Op het erf staan hoge eiken en een groot vrijstaand bakhuis. De eerste gedetailleerde kaart van het gebied is van ongeveer 1800. De plek van de bebouwing en het patroon van beken en sloten is vrijwel onveranderd gebleven.

Vloeiweiden

Opvallende landschapselementen zijn de resten van zogenaamde ‘vloeiweiden’. Dat zijn graslandjes met een laag walletje eromheen. Het kalkhoudende en mineraalrijke water uit de kwelkoppen werd naar het grasland geleid, dat tijdelijk onder water kwam te staan. Zo werden mineralen aangevoerd en werden schadelijke insecten in de bodem verdelgd.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.