Landgoed Hunderen

Landgoed Hunderen huis
Landgoed Hunderen brug
Landgoed Hunderen boomgaard

Ontdek Landgoed Hunderen

Vlak boven Twello ligt landgoed Hunderen. Er staat een fors huis met een oud parkbos en een gracht, daarachter ligt een langgerekt natuurontwikkelingsgebied.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Hoge bomen, struikgewas en open stukken maken van Hunderen een ideaal vogelgebied. Watervogels, libellen en vlinders zijn hier volop te vinden.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Landgoed Hunderen besjes

Landschap

Het agrarische gebied ten noorden van Twello is goed geschikt voor fietsen en wandelen. Rondom huis Hunderen staan oude bomen en er ligt een eenvoudige tuin.

Buiten de gracht ligt een wandellaan in het parkbos. Er staan een paar fraaie oude essen. De gracht is deels vergraven in landschapsstijl. Rondom liggen akkers en weilanden. Bij een grote ruilverkaveling is langs de Fliert een ecologische verbindingszone aangelegd. Het gebiedje heeft ruige oevers, dicht struikgewas en jong bos.

Dieren

Door de afwisseling van hoge oude bomen, struikgewas en open stukken is Hunderen ideaal vogelgebied. Er broeden dan ook veel soorten, waaronder de groene specht en de ijsvogel. In de gracht zijn veel watervogels te vinden. In de ruige begroeiing bij de Fliert komen veel vlinders voor zoals het bont zandoogje. Bij de beek leven waterjuffers en andere libellen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Hunderenselaan 7
7391 TB Twello

Regio Veluwe – Gemeente Voorst
Verworven 1975 – Oppervlakte 18 ha

Landgoed Hunderen landkaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

De IJssel is dichtbij. Het vruchtbare gebied rondom Twello wordt al lang door de mens bewoond. Al in het jaar 959 is er sprake van ‘villa Hundere’.

Hunderen ligt langs de rand van een oude oeverwal van de IJssel, op de overgang tussen droge en natte grond. Het landschap bestond lange tijd uit grote blokvormige percelen grasland en akkers, met sloten en houtwallen als begrenzing. Bij de ruilverkaveling zijn veel van die oude houtwallen verdwenen. Het typische ontginningspatroon van de ‘blokverkaveling’ is nog wel in het landschap te zien.

Huis

Huis Hunderen is een aantal malen ingrijpend verbouwd. Het oorspronkelijke 17e-eeuwse huis had vleugels. Die zijn in 1863 afgebroken. In dat jaar kreeg het huis het driehoekige fronton boven de ingang en een houten torentje op het dak. Het ruime koetshuis is volgens een gevelsteen gebouwd in 1853. Huis en landgoed zijn in 1975 door een schenking verworven, met de verplichting het ‘tot in lengte van dagen’ in stand te houden.

Wist u dat…

… Hella Haasse een boek heeft geschreven over een van de families van huis Hunderen?

In 1809 werd J. Kerkhoven eigenaar van landgoed Hunderen. De zonen en kleinzonen van deze eigenaar vestigden zich als theeplanters op Java. Aan deze familie is het boek ‘Heren van de thee’ van Hella Haasse gewijd.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.