Kervelse Bos en Hattemermark

Kervelse Bos Sletterinkheide grote bonte specht
Kervelse Bos Sletterinkheide salomonszegel

Ontdek Kervelse Bos en Hattemermark

Kleine bosgebiedjes rond Hengelo. Het parkachtige Kervelse Bos onderscheidt zich door fraaie oude eiken en beuken, met plaatselijk een tapijt van dalkruid.

Ronny ter Horst bloemenveld

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

De oude loofbomen in het Kervelse Bos bieden onderdak aan holenbroeders als de grote bonte specht, de boomklever, de boomkruiper en diverse mezensoorten.

Steun ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Kervelse Bos Sletterinkheide vos

Fauna

In dit gebied komen onder meer de vos, bunzing, hermelijn en wezel voor. In het oude loofbos van het Kervelse Bos vinden holenbroeders als de grote bonte specht, de boomklever, de boomkruiper en diverse mezensoorten onderdak. Sperwer en havik jagen en broeden in dit gebied en de wielewaal houdt zich in de struiken en boomtoppen verscholen.

Kervelse Bos Sletterinkheide dalkruid

Flora

De groene eiken en beuken in het Kervelse Bos worden fraai afgewisseld door enkele rode beuken. Plaatselijk is er een rijke ondergroei van dalkruid, hier en daar gemengd met veelbloemige salomonszegel.

In en om een op Sieblek aangelegde poel groeien waterdrieblad, dotterbloem, koninginnekruid en echte valeriaan. Op Hattemermark zorgt een rij al wat oudere beuken voor een aangename afwisseling met het naaldbos.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Kervelseweg 38
7255 KW Hengelo

Regio Achterhoek – Gemeente Hengelo
Verworven 1993 – Oppervlakte 8 ha

Kervelse Bos Sletterinkheide kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen

Geschiedenis

De gebiedsnaam Hattemermark bestaat al sinds het jaar 1553. De christelijke Hetten in het gebied werden door de Saksen naar het Noorden verdrukt. In het Noorden stuitten de Hetten op de Friezen. Het gebied hiertussen werd de woonplaats van de Hetten, oftewel Hetten-heim, later Hattem.

Het Kervelse Bos hoorde vroeger bij klooster Het Kervel, het huidige nabijgelegen landhuis. De terreinen werden sinds 1993 beheerd voor het Burgerweeshuis in Zutphen. In 2000 besloot het Burgerweeshuis zijn terreinen te verkopen. Door een schenking van een gulle geefster heeft Geldersch Landschap de terreinen kunnen verwerven.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.