Kasteel Wyenburg

Wyenburg omgeving bruggetje
Ton Rothengatter
Wyenburg kasteel binnen
Ton Rothengatter

Ontdek Kasteel Wyenburg

Kasteel Wyenburg is een huis uit de 16e eeuw bij het plaatsje Echteld. De toren bij de ingang stamt uit de middeleeuwen. Het is een plek met een lange geschiedenis.

Gerard van Griensven

Waarom is dit kasteel bijzonder?

Kasteel Wyenburg is een huis uit de 16e eeuw, maar heeft een lange bouwgeschiedenis: de start van de bouw was al in de 14e eeuw. Daarom vind je in dit kasteel veel verschillende bouwstijlen: van neogotische spitsbogen in de hal tot een zandstenen schouw in renaissancestijl.

Help ons dit kasteel te behouden

Natuur

Rond Echteld liggen veel open landbouwgronden. Het eikenbosje rond Kasteel Wyenburg is een belangrijk toevluchtsoord voor dieren.

Bosgebied is schaars in het rivierengebied. De weinige bosjes die er zijn, zijn dan ook ecologisch waardevol. Veel vogelsoorten en ook vleermuizen en andere kleine zoogdieren gebruiken het parkbos van Kasteel Wyenburg voor bescherming en voor het vinden van voedsel. Het beheer is er op gericht om het huis en de omgeving als eenheid in stand te houden.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Voorstraat 2
4054 MX Echteld

Regio Rivierengebied – Gemeente Neder-Betuwe
Verworven 1956 – Oppervlakte 1 ha

Meer informatie over trouwen op het kasteel is te vinden op www.kasteelwijenburg.nl.

Wyenburg kaart

Voorzieningen

  • Monumentaal gebouw
  • Trouw/feestlocatie
  • Vergaderlocatie

Geschiedenis

Kasteel Wyenburg heeft een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Het is een echt ‘groeikasteel’. De bouw van het huidige huis is begonnen in de 14e eeuw en werd afgerond in de 16e eeuw.

De toren is ouder en maakte deel uit van de voorburcht van het middeleeuwse kasteel dat hier vroeger stond. In het interieur zijn decoraties uit de 18e eeuw te vinden. Vooral de stucreliëfs in twee spitsbogen in de hal zijn opvallend. Het zijn vroege voorbeelden van de neogotiek in ons land. Verder is er een rijk gebeeldhouwde zandstenen schouw in renaissancestijl.

Restauratie

In de Tweede Wereldoorlog raakte het huis door inkwartiering en granaatvuur ernstig beschadigd. Na de oorlog werd het onder meer gebruikt als fruitpakhuis. Het huis werd in 1956 geschonken aan Geldersche Kasteelen. De restauratie van het huis heeft in het totaal 16 jaar geduurd.

Spannende geschiedenis

Beluister de spannende Geschiedenis van Kasteel Wyenburg.

Meer informatie

Er is veel onderzoek naar kasteel Wyenburg en zijn bewoners gedaan. Veel daarvan is terug te vinden op www.vriendenvandewijenburg.nl.

Wist je dat…

… in de keldervloer een baksteen met de inscriptie ‘W 1736 B’ ligt? Deze decoratie werd bij de restauratie van het kasteel teruggevonden. De letters ‘W’ en ‘B’ zijn van het echtpaar Christiaan van Wyhe en Henriëtte van Brakell.

Christiaan was de twaalfde (en laatste) heer Van Wyhe die het huis in bezit had. Het echtpaar heeft in de 18e eeuw veel aan het huis verbouwd en toegevoegd. De keldervloer werd waarschijnlijk in 1736 gelegd.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.