Kasteel Wisch

Kasteel Wisch kasteel
Kasteel Wisch vakwerk
Kasteel Wisch interieur

Ontdek Kasteel Wisch

Kasteel Wisch is een oase van rust vlakbij het centrum van Terborg. Op het voorplein staan oude bomen en er ligt een mooie bloementuin aan de oostkant. Rondom de gebouwen ligt een park. Het kasteel wordt particulier bewoond.

Ronny ter Horst landschap

Waarom is dit kasteel bijzonder?

Dit kasteel heeft een lange geschiedenis en dat zie je terug aan het gebouw: van de middeleeuwse toren tot de 19e-eeuwse aanbouw. Het kasteel heeft een bijzondere plattegrond, die bestaat uit verschillende L-vormige gebouwen.

Help ons dit kasteel te beheren

Kasteeltuin en natuur

Kasteel Wisch kasteel

Kasteeltuin

De tuin rondom het kasteel heeft veel kernmerken van een late landschapsstijl, met een ovaal gazon, een zonnewijzer en veel ronde borders. Rondom de huidige vijver, die voorheen de slotgracht was, lopen prachtige slingerpaden. Op de plek van de huidige moestuin begaf zich al een nutstuin in de middeleeuwen. De moestuin wordt nu onder andere gebruikt om slangendennen op te kweken.

De Voorst lila gele bloemen

Bloemen

Op het terrein van Wisch is akkergeelster te vinden, een geel bloeiend plantje dat vooral onder oude bomen op landgoederen gevonden wordt. Op het landgoed bloeien ook zachte ooievaarsbek, vroegeling en gele lissen.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Laan van Wisch 4
7061 CX Terborg

Regio Achterhoek – Gemeente Wisch
Verworven 1957 – Oppervlakte 2 ha

Kasteel Wisch kaart

Voorzieningen

  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Wisch en de heren van Wisch werden in 1207 al genoemd. In 1285 stond er al een huis, maar dat huis lag aan de overkant van de oude IJssel, 3 kilometer stroomafwaarts in de buurt van Etten.

Rond 1400 had het landgoed twee heren, twee neven, die ieder een huis hadden. Hun huizen lagen vlak naast elkaar op de plaats waar nu Wisch ligt. In 1849 kwam alles in bezit van de familie Van Schuylenburch.

Bombardementen in 1944 brachten grote beschadigingen toe aan de torens en het hoofdgebouw. Wisch was toen al in handen van de familie Vegelin van Claerbergen. Zij begon met de restauratie van het woonhuis. Het hoofdgebouw is in 1957 in eeuwigdurende erfpacht bij  Geldersche Kasteelen gekomen. Een ingrijpende restauratie begon en ruim 50 jaar later is een tweede restauratie van de torens voltooid.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.