Kasteel Nederhemert

Nederhemert Gebouw
Nederhemert Gebouw
Nederhemert Gebouw

Ontdek Kasteel Nederhemert

Aan een oude bocht van de Maas ligt Kasteel Nederhemert. Het is een gerestaureerd kasteel uit de 14e eeuw. Het kasteel wordt gebruikt als kantoor en is beperkt open voor het publiek. In de omgeving kan worden gewandeld en gefietst.

Waarom is dit kasteel bijzonder?

Kasteel Nederhemert is een van de grotere middeleeuwse kastelen van Nederland. De oudste delen dateren uit de dertiende eeuw. In 1945 brandde het kasteel uit, maar het is weer volledig gerestaureerd.

Help ons dit erfgoed te behouden
Boeijink Ratum Fauna Vleermuizen

Vleermuizen in kelders

In de kelders van het kasteel overwinteren veel soorten vleermuizen. Vooral baard- en watervleermuizen en de gewone grootoorvleermuis en franjestaart komen hier voor.

Wandelen

Nederhemert ligt op een oeverwal in de Doornwaard aan een oude bocht van de Maas. Het is prachtig wandelgebied met veel natuur en een interessante cultuurhistorie.

In het landschap is het verschil tussen de hoge, droge oeverwal, met daarop Nederhemert, en de lager gelegen natte Doornwaard nog goed te zien. Staatsbosbeheer heeft het omringende landgoed Nederhemert in beheer.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Kasteellaan 1
5317 KX Nederhemert-Zuid

Regio Rivierengebied – Gemeente Zaltbommel
Verworven 1962 – Oppervlakte 3 ha

Fietsroute rondom kasteel Ammersoyen

Nederhemert kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Trouw/feestlocatie
  • Vergaderlocatie

Geschiedenis

Kasteel Nederhemert ligt binnen een gracht. Die gracht is een restant van een 16e-eeuwse fortificatie. Het oudste gedeelte van het kasteel zelf is een rechthoekige woontoren uit omstreeks 1300.

De toren had een kelder en twee verdiepingen. Die waren verbonden door muurtrappen. De ingang bevond zich aan de tegenwoordige achterkant van het gebouw. In het tweede kwart van de 14e eeuw lagen rond de ommuurde binnenplaats meerdere torens: de oude toren uit 1300, een rechthoekige toren op de noordoosthoek en een ronde toren op de noordwesthoek. In de 15e eeuw kwam er nog een zeshoekige toren bij. Deze toren is in 1945 verloren gegaan en niet herbouwd.

Eigendomsrecht

De laatste bewoners besloten het kasteel in 1957 te verkopen aan de Nederlandse Staat, die het beheer aan Staatsbosbeheer toevertrouwde. In 1961 droeg Staatsbosbeheer Nederhemert in langdurige erfpacht over aan Geldersche Kasteelen. Sinds 2003 bezit het ook het eigendomsrecht.

Inrichting

In 1943 is er een fotoserie van het interieur gemaakt. Veel van wat er te zien is, is bij de brand van 1945 verloren gegaan. Beroemd was het bed van de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. Er was een kamer met een 18e-eeuws geschilderd linnen behangsel met Chinese voorstellingen. Hier hangen nu levensgrote portretten van de 17e-eeuwse bewoners.

Reirinkbos dalkruis

Spannende geschiedenis

Beluister hier de Spannende Geschiedenis van Kasteel Nederhemert.

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de geschiedenis van Kasteel Nederhemert.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.