Hemelse Berg en Pietersberg

Ontdek Hemelse Berg en Pietersberg

Hemelse Berg en Pietersberg kennen een interessante geschiedenis. Tussen de glooiende bossen lopen veel beekjes en sprengen. Prachtige lanen voeren je door dit heuvelachtige landschap.

Wandelen

In het gebied kun je prachtig wandelen. Er loopt onder andere een NS-wandeling door Hemelse Berg en langs de Pietersberg. Deze route combineert het verhaal van de Slag om Arnhem met de betoverende natuur van het gebied.

De ‘Hemelse Berg route’ is 3,5 km.

 

Locatie & voorzieningen

Locatie

Van Borsselenweg
6862 BH Oosterbeek

Regio Veluwe – Gemeente Renkum
Verworven 2021 – Oppervlakte 36 ha

Op de wegen en paden mogen honden loslopen.

Hemelse Berg en Pietersberg Oorsprong Zilverberg kaart

Voorzieningen

  • Wandelen

Geschiedenis

Op landgoed Hemelse Berg heeft altijd een landhuis gestaan dat de naam Hemelse Berg droeg. Dit landhuis is door de jaren heen vier keer compleet verbouwd, in uiteenlopende stijlen.

Hemelse Berg en Pietersberg landhuis

Johannes Kneppelhout

Een van de eigenaren van Hemelse Berg was Johannes Kneppelhout, een bekend schrijver die onder het pseudoniem Klikspaan schreef. Kneppelhout was geliefd in het dorp, omdat hij iedereen liet meegenieten van zijn rijkdom. Zo richtte hij een concertzaal op en een opvoedingsinstituut voor Jonge Heren. Op het landgoed zijn nog een obelisk en een stenen pergola te vinden, ter nagedachtenis aan Kneppelhout.

Nieuw tuinontwerp

Tussen 1872 en 1876 werd het park rondom het huis opnieuw ontworpen door de gerenommeerde tuinarchitect Hendrik Copijn. Er werden toen ook een tuinmanswoning en oranjerie aan het landgoed toegevoegd. Helaas werd het landhuis gesloopt naar aanleiding van de beschadigingen die het opliep in de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig is het park wel goed bewaard gebleven.

Hemelse Berg en Pietersberg boerderij De Meije

Boerderij De Meije

Het oudste gebouw dat nog aan de Pietersbergseweg staat is boerderij ‘De Meije’, gebouwd in 1820. Pietersberg was oorspronkelijk onderdeel van landgoed Hemelse Berg, maar de gebieden zijn opgesplitst in 1836. In 1948 kocht de gemeente Renkum Pietersberg en sinds 2021 is het gebied eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.